Senátní volby rozdělí Koalici

  • 47
Unie svobody-DEU a lidovci uznali, že spojení jejich stran nepřineslo ve volbách požadovaný efekt. Zástupci Koalice se proto rozhodli, že do senátních voleb půjdou obě strany zvlášť. Místopředseda unie a senátor Robert Kolář potvrdil, že Koalice se jako značka ve sněmovních volbách neosvědčila, a proto budou dosavadní partneři kandidovat samostatně. "Neměli bychom si ale konkurovat. V každém obvodě bude kandidovat buď lidovec nebo unionista," vysvětlil senátor. Unionisté by podle předběžných dohod měli kandidovat ve více obvodech než lidovci.

Unionisté by podle předběžných dohod měli kandidovat ve více obvodech než lidovci.

Záměr dospět k dohodě potvrdil i místopředseda lidoveckých senátorů Josef Kaňa, podle něhož je to i ve finančním zájmu obou stran. "Žádná z těchto stran nemá ani finanční možnosti pokrýt 27 senátních volebních obvodů," uvedl.
 
Na poměru zastoupení a kandidátech by se měly partnerské strany podle Koláře dohodnout do příští soboty, kdy bude zasedat Republikový výbor Unie svobody-DEU. Podle Kani není rozhodující, zda poměr bude 13 ku 14 nebo 12 ku 15 obvodům.

Lidovci dají unionistům větší šanci
Lidovci nabízejí podle Koláře unii více míst jako kompenzaci za menší úspěch unie ve volbách do Poslanecké sněmovny.

S tím souvisí i finanční vyrovnání obou stran, které investovaly do jarní kampaně stejně peněz. Šestileté mandáty v Senátu by unii měly vynahradit, co ztratila, když voliči odsunuli její kandidáty preferenčními hlasy ve prospěch lidovců.

KDU-ČSL má nyní v Senátu 19 zástupců, mandát končí na podzim šesti z nich. Unionisté mají osm zástupců a mohou jenom posílit, neboť prvním z nich skončí funkční období až na podzim 2004.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video