Karlovarská socha Masaryka, kterou si Rusové pletou s Leninem

Karlovarská socha Masaryka, kterou si Rusové pletou s Leninem | foto: MF DNES

Socha Masaryka dostane cedulku. Rusové si ho pletli s Leninem

  • 94
Socha T. G. Masaryka v centru Karlových Varů mate ruské návštěvníky. Ti v domnění, že se jedná o Lenina, soše na znamení úcty líbají nohy. Vedení města to vadí a rozhodlo, že k soše umístí dostatečně názornou cedulku se jménem prezidenta.

Na dezorientované cizince před Masarykovou sochou upozornili magistrát místní obyvatelé. Primátor Petr Kulhánek má sám zkušenosti, že tápou i čeští teenageři.

"Slyšel jsem před Masarykovou sochou, jak mladí lidé v hloučku udiveně vykřikují - tý vole, oni tady mají Lenina," uvedl Kulhánek.

Masaryk, tak jak ho sochař zobrazil, je Leninovi skutečně podobný. Navíc na podstavci není jméno, ale jen autogram prvního prezidenta.

Primátor Petr Kulhánek slíbil, že se to brzy změní. Ještě v této lázeňské sezoně přibude na pomníku dostatečně zřetelná informační tabulka. Radní tento týden její její umístění schválili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video