Doprava - Dopravní policie - ilustrační foto. | foto: MF DNES

Rozkaz číslo 82 zní jasně: bude Kryštof na policisty

  • 39
Nový šéf policie Vladislav Husák vydal minulý týden rozkaz, aby se v mimořádných akcích kontrolovalo, jak dodržují dopravní předpisy sami policisté. "Je to takový Kryštof zevnitř. Jeden z úkolů policie je, abychom si udělali pořádek mezi sebou," řekl v pátek Husák.

Husákův rozkaz nařizuje všem policejním útvarům, aby dopravní akce uspořádaly celkem třikrát do měsíce.

"V průběhu kontroly používejte videokamery, fotoaparáty, testy na alkohol a radary," píše se v rozkazu číslo 82 z 11. srpna. "Od akce si slibujeme, že se zlepší dodržování kázně samotných policistů," prohlásil Husák.

Potíž je však v tom, že policejní útvary takové kontroly běžně provádějí i bez centrálního nařízení. Jestli mají policisté připoutané pásy se zjišťuje nahráváním jejich příjezdů do práce. Zda nepijí alkohol ve službě se kontroluje tak, že se za nimi – pokud mají domácí pohotovost – jezdí dokonce domů.

A tak "rozkaz číslo 82" vyvolává u Husákových podřízených spíše rozpačité reakce. Někteří ho dokonce označují za jistý druh "buzerace", jiní za šikanu. "Jestli to někdo považuje za šikanu, tak se asi něčeho obává a nechová se, jak by se chovat měl," myslí si Husák.

Rozkaz je mimořádný už tím, že se mu musí podřídit všechny složky policie včetně specializovaných útvarů, jako jsou finanční policie, protidrogová brigáda, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) či protikorupční služba. "Myslím, že by to mělo být adresované spíše na uniformovanou policii," řekl ministr vnitra Bublan.

"Je možné, že pracovníci ÚOOZ nebo Národní protidrogové centrály budou kontrolováni pracovníky Oddělení kontroly a stížností policejního prezidia," trvá na svém Husák.

Husákovi podřízení tvrdí, že rozkaz splní, ale když svou poslušnost komentují, použijí slavný výrok policisty z filmu Pelíšky, který vysvětloval, proč zastřelil dva naprosto stejně vypadající narušitele: "Rozkaz zněl jasně: muž s koženou brašnou nesmí za žádnou cenu projet."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video