Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 6. 2011 21:11

Reformy ve Sněmovně

Zdroje: iDNES.cz a ČTK

16:16
Z nezařazených poslanců byli pro vládní návrh poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka, Stanislav Huml byl proti.
16:00
Hlasování
Koalice prosadila ve Sněmovně reformu zdravotnictví. Zvýší poplatek za den v nemocnici na 100 Kč, levné léky lidé zaplatí sami. Zákon jde do Senátu.
15:51
Hlasování
Jak ale dojde na pozměňovací návrhy z dílny, je to jiná. Poslankyně VV Lenka Andrýsová navrhla, aby nemuseli zdravotní pojištění odvádět členové volebních komisí. Ti si vydělají necelé dva tisíce. Na pojištění z toho jde jde minimum peněz, navíc úředníci jinak odvádějí zdravotní pojištění ze svých platů. Andrýsová navrhla vyjmutí členů komisí z povinnosti platit pojištění a uspěla.
15:49
Hlasování
Změna hlasovacích procedur podle Jaroslava Krákory (ČSSD) a Soni Markové (KSČM) Sněmovna zamítla. Podobný osud potkává postupně jeden opoziční procedurální návrh za druhým.
15:47
Hlasování
Návrh opozice na vrácení zdravotních reforem do druhého čtení neprošel.
15:44
Nyní se poslanci dohadují o podobě hlasování.
15:42
TOP 09
Heger v závěru poprosil zákonodárce o podpoření zákona. "Je pro mě těžké prosazovat zákon, když k němu není stoprocentní shoda. Budeme se dál snažit kultivovat diskusi, aby byla více věcná a méně politická," uvedl ministr.
15:36
TOP 09
"Strašit lidi, že péče bude chudinská, není fér. Všichni pacienti budou uspokojeni kvalitní péčí jako dosud," ohradil se ministr proti názorům některých předřečníků.
15:26
TOP 09
Rozpravu ukončuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).
15:23
ODS
"Všechny obavy, které ze zákonu pramení, jsou liché. Jde o zásadní krok, který vede k reformě českého zdravotnictví," zakončil svůj výstup Šťastný.
15:11
ODS
Předseda Výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný označil výtky opozice, že se zákon ve Sněmovně dostatečně neprojednával a že obsahuje protiústavní návrhy, za mýty. "Poprvé v histiorii bude mít český pacient jasnou představu, v jakém rozsahu si nárokuje péči," zdůraznil poslanec ODS.
15:01
ČSSD
"S myšlenkou nerovného přístupu ke zdraví se nikdy nemohu smířit. Apeluji na humanismus a možná i křesťanství některých z vás, abyste se nad tím ještě zamysleli," zakončil Bublan svou řeč slavnostně.
14:48
ODS
Do rozpravy se řádně přihlásil první poslanec vládní koalice - zdravotní expert ODS Boris Štastný. Vystoupí po Františku Bublanovi (ČSSD).
14:47
ČSSD
Také lékař z Olomouckého kraje, Pavel Holík (ČSSD) se vyslovil pro vrácení zákona do druhého čtení, aby bylo možné udělat "ještě nějaké úpravy". Podobně hovořil i jeho stranický kolega Jiří Zemánek.
14:37
KSČM
Komunistům vadí navýšení DPH za léky a také definice standardu zdravotní péče. "Reforma je paskvil na hranici ústavnosti," řekla Marková. "Je třeba občanům říct, že si budou hradit to, co dosud měli bezplatně z veřejného zdravotního pojištění," uvedla.
14:36
Na pořadu dne je dnes i omezení hazardu. A hlasování zřejmě bude "na divoko". Více si přečtěte v samostatném článku: Pravidla pro hazard rozdělila koalici. Věci veřejné mají vlastní tvrdší podmínky.
14:34
KSČM
Komunistka Soňa Marková navrhla opakování druhého čtení. "Vláda prosazuje novelu, ačkoliv proti ní je 80-90 % občanů. Nezastaví ji ani stávka, ani odpor odborné i laické veřejnosti," uvedla.
14:33
ČSSD
"Pro toto nelze zvednout ruku (...) Divím se vám, že chcete být pod něčím takovým podepsaní," zakončil své vystoupení Rath.
14:28
ČSSD
Rath vyzval ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby "nebyl zbabělý a vsadil se" o to, zda reforma lidem uškodí. "Dejte na špalek svou hlavu nebo aspoň politickou funkci," řekl.
14:27
Vypadá na levicovou štafetu u řečnického pultu. Po Davidu Rathovi předstoupí komunistka Soňa Marková, pak poslanci ČSSD Seďa, Holík, Zemánek a Bublan.