Diskuze

Rakovina zabíjí v Česku víc než ve většině EU. Mnohdy chybějí nové léky

Nadměrné pití alkoholu, kouření, obezita i horší vzduch. To jsou hlavní důvody, proč je na tom Česko hůře než většina evropských států ve výskytu rakoviny. Podle nejnovějšího Onkologického profilu Česka 2023, který vydala OECD, jsme v počtu nových případů čtyři procenta nad průměrem EU a na 9. místě v počtu úmrtí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DNP

A proč by tu měly být nové léky, když na ně nemáme?

Už takhle mám zdravotní péči asi 2x tak drahou

0 0
možnosti
DNP

P19e77t47r 67Š79i76g81u68t

20. 2. 2023 8:53

Na operaci rakoviny prostaty jsem musel to Německa. Rbp mi nezaplatil korunu. U nás by operace vyšla na třetinu toho co bych zaplatil, ale není povolená unií urologu. V Rakousku, Německu a Polsku se běžně používá.

1 0
možnosti
EK

o 4 % vyšší výskyt, 9 % vyšší úmrtnost. to vypadá na špičkové zdravotnictví :-P, podobně jak u covidu - nadúmrtí v období covidu nárůst i o 120 % To taky nikde v Evropě neměli.

2 2
možnosti
MB

Nezdravá kuchyně (bůček, klobásky, pivečko, tlačenčička...), přežírání, málo pohybu, třetina národa na nočních směnách... Ono to není bez příčiny

9 1
možnosti
TK

Česko je vždy na prvních místech v pití alkoholu a není to tím, že by každý měl doma napěchované lednice a spižírny chlastem. Ale je tu poměrně velká skupina obyvatel co pije naprosto denně nebo každý víkend začne v pátek a končí v neděli večer. Ti pak dělají ten velmi vysoký průměr, je to jako s průměrnou mzdou :) Velká část těch lidí co znám, se nedožila 50let, ta zbylá má hranici dožití 60. A rakovina je u velké části z nich příčinnou smrti Rv

2 0
možnosti
TK

Pokud mohu mluvit za mladší generaci, tak ta asi pije méně, ale zase je mnohem více drogově závislých než třeba u generace 50+. Takže si člověk nevybere, obojí je špatně Rv

1 0
možnosti
Foto

Alkohol, cigarety.

0 0
možnosti
HJ

V te tabulce je zajimave, ze vetsina statu s horsim vyskytem je vychodni evropa, ale mezi tim Dansko - se svym vybornym zdravotnictvim, skvelou organizaci a celkove velmi vyspela zeme. Cim to?

0 0
možnosti
Foto

Pravidelna kontrola, leky, operace,nejsou tou hlavni zbrani proti rakovine. Dulezita je prevence tj. kontrola co jime, co pijeme a hlavne za kazdou cenu si snizit permanentni stres tj. hormon cortizol, ktery hraje hlavni roli pri snizeni naseho imunniho systemu a tim vystaveni se veskerym nemocem vcetne rakoviny ci CV 19.

5 0
možnosti
MB

Ono je těžké aby rakovina nezabíjela a nechyběly na ní léky, když v Česku jde na zdravotnictví téměř nejmenší podíl HDP ze zemí EU. Ale kdyby se mělo zdravotní pojišťení zvýšit, to by bylo řevu ve společnosti. Většina lidí by si přála neplatit pokud možno nic nebo jen velmi málo, ale úroveň sociálních služeb a kvalitu zdravotnictví by ráda alespoň na úrovni Švédska. Ale můžeme být v klidu, tato vláda zvýšit pojistné neplánuje. Takže žádná změna se konat nebude.

5 12
možnosti
PR

Když lijete vodu do síta a hladina pořád nestoupá, tak je nejlepší lít tmvíce vody, případně v tom sítu vyvrtat větší díry. Tak jste to myslel?

A zkuste si najít rozdíl mezi zdravotním pojištěním a zdravotní daní. V ČR se tedy pojištění rozhodně neplatí.

9 2
možnosti
Foto

Tak samozřejmě. Vzhledem k tomu, co u nás jíme a že jsme popelnice Evropy zásobovaná podřadnými potravinami (dokázáno mnohokrát, ověřeno v praxi), se není čemu divit. Až Češi pochopí, naučí se jazyky a vybřednou z té své ulity, že doma se držkovat může, ale venku se to nesmí, aby nebyly voplejtačky, tak se to začne měnit. Když dostane Tesco 200.000 stížností, že je v něm hnusná a podřadná zelenina/ovoce oproti západu, tak to začnou řešit. Když dostane 200.000 stížností Albert, že oproti holandskému Albertu se v něm pečivo a sýry nedají žrát (ověřeno, vyzkoušeno, dokázáno), bude to řešit. No ale když lidi drží hubu a poslušně kupují jako ovečky cokoliv a neozvou se, tak pak by obchodník byl hlupák, kdyby něco měnil. Zajeďte si třeba jen do Polska. To není ani na západě. Za stejný nákup dáte 60-70% a kvalita úplně jinde. Češi jsou hlupáci. Hloupoučký, malý, ponížený, submisivní nárůdek ustrnulý v roce 1990, kdy s obrovskýma vypoulenýma očima všichni nakupovali digitálky a džíny v tržnici a pak se nafukovali, jak jsou západní. Ta doba je pryč. Dneska už nám akorát každý čůrá na špičky a má z nás legraci, protože ví, že si to může dovolit.

24 0
možnosti
OM

Zrovna Polsko je podobná popelnice, akorát levnější. Jinak víceméně souhlas. Ale pokud jste ve větším městě, tak možnosti máte, dnes můžete mít víceméně cokoli z celého světa. Já si nechal párkrát poslat bednu s ovocem od malých farmářů ze Španělska, můžete si koupit i extra kvalitu, ale je to samozřejmě o penězích. V supermarketech už kupuji pouze toaleťák a nějakou chemii na praní.

2 3
možnosti