Starosta Vítkova Pavel Smolka

Starosta Vítkova Pavel Smolka | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Překvapilo mě, kolik lidí poslalo vypálené rodině peníze, říká starosta

Lidé z celé země poslali na účet romské rodiny, kterou napadli letos v dubnu ve Vítkově žháři, bezmála 900 tisíc korun. Starosta Vítkova Pavel Smolka však naznačuje, že mezi obyvateli města mnoho dárců nebylo. "Tady ve Vítkově je mezi lidmi na celou věc trošku jiný pohled," řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Kauza Vítkov doznala změn, policie obvinila čtyři mladíky ze žhářství, vypálená rodina si konečně našla nové bydlení a chystá stěhování. Jen zatím ještě tají, kde to bude...
Nechtějí asi zatím říci, kde budou bydlet, možná si přejí, aby ta informace vyplouvala na povrch postupně, třeba kvůli novým sousedům...

Ze sbírky můžeme hradit zajištění nového bydlení nebo také léčbu popálené Natálky. 

Kolik peněz je na účtu sbírky, kterou jste po žhářském útoku pro postiženou rodinu vyhlásili?
Sbírka je vyhlášena do konce roku, s tím, že zákon říká, že vyhlašovatel ji může kdykoli ukončit. To ale udělat nechceme, protože ta sbírka je vyhlášena v obecné poloze - na pomoc lidem postiženým tím požárem. To znamená, že my z těch peněz můžeme hradit zajištění nového bydlení nebo také léčbu popálené Natálky a další věci.

Nějaké peníze jste už z účtu použili a kolik tam zbývá?
Zaplatili jsme úpravu podkroví, kam se přestěhovala část postižené rodiny, koupili jsme starší rodinný dům pro rodiče malé Natálky a jejich další tři děti. Za zbytek peněz zřejmě zaplatíme Natálce nové oblečení, postýlku a další potřebné věci - kvůli zdravotnímu stavu bude mít větší nároky než ostatní děti.

A jaké jsou tedy konkrétní částky?
Teď je na účtu něco přes sto tisíc korun, bezmála dvě stě padesát tisíc korun stála zmíněná úprava podkroví a za starší dům jsme zaplatili pět set čtyřicet tisíc korun. Celkem na účet zatím dorazilo asi osm set devadesát tisíc korun. Kromě těch velkých plateb šlo něco i do nemocnice na úhradu poplatků a část i za nájem v azylové ubytovně.

Když vidíte v televizi zprávu o podobném útoku, berete to jako informaci, ale jakmile se to stane u vás, je to něco jiného.

Jak se teď, s odstupem, díváte na to, co se vlastně ve Vítkově stalo?
Musel jsem se srovnat s tím, že existují lidé, kteří jdou a hodí zápalné lahve někam, kde spí lidé s malými dětmi. Vím, že jistá nevraživost mezi Romy a většinovou populací je. U nás ve Vítkově šlo ale dosud spíše o drobnější případy, tohle tady nikdo nečekal. Když vidíte v televizi zprávu o podobném útoku, berete to jako informaci, ale jakmile se to stane u vás, je to něco jiného.

Jak útok prožívali místní lidé?
Vyrojila se spousta fám, lidé tu vědí, že ta rodina byla v domku na dobré slovo, že minulost některých jejích členů není z hlediska trestního rejstříku úplně čistá... Lidé se zamýšleli například nad tím, proč tam rodiče malou Natálku nechali tak dlouho, že při takovém neštěstí se lidé přece jako první snaží zachránit děti. Ale není to jednoduché, nikdo jsme nic takového nezažil.

Vy jste od začátku říkal, že podle vás nebyli útočníci z Vítkova. Pokud se ukáže, že policie chytila viníky, dá vám za pravdu.
Jsem velmi rád, že se to snad vyjasní. Protože kdyby zůstalo jen u fám, bylo by to zlé. Pořád by se říkalo: Kdovíjak to bylo... Překvapilo mě také, kolik lidí bylo ochotno ve sbírce pomoci.

Proč vás to překvapilo?
Tady ve Vítkově je mezi lidmi na celou věc trošku jiný pohled. My s Romy žijeme a negativní vazby tady jsou. Ukázalo se to například i ve chvíli, kdy se vypálená rodina ptala v družstevním domě na byt, tak se lidé ozvali, že je tam nechtějí.

I když neměli se sousedy potíže?
Je přece neoddiskutovatelné, že Romové mají jiný způsob života než většina populace. Jsou hlučnější, tady u nás ve Vítkově je jich hodně bez práce, takže ráno nemusejí vstávat do práce a večer třeba něco slaví... V obecné rovině to tak je.

A v té rovině konkrétní, Vítkovské?
Já jsem vedle té rodiny nebydlel, ale co vím, tak údajně nerušili. Vím jen, že se tam přes den scházela opravdu velká rodina, je jich hodně.

Někdy není jednoduché vedle Romů žít. No a když je to na malém městě, tak lidé většinou o sobě docela dost vědí.

A proč podle vás tu rodinu vedle sebe lidé po požáru nechtěli?
Obecně se ví, že Romové mnohdy dělají hluk, rozebírají auta, někdy není jednoduché vedle nich žít. No a když je to na malém městě, tak lidé většinou o sobě docela dost vědí. Třeba jestli někdo byl ve vězení, zda chodí do práce. No a také o rodině, která po požáru hledala bydlení, se ví, že není bezproblémová.

Takže solidarita, kterou s tou rodinou projevovali po požáru lidé z celé země, do Vítkova nedorazila?
Už jsem řekl, že tady máme s Romy svoje zkušenosti. Třeba pan Kudrik, otec malé Natálky. Vyhýbal se nástupu do vězení a po požáru mu prezident udělil odklad nástupu trestu. Já jsem pro - ať ten odklad trvá až do doby, než si rodina vyřeší bydlení, než se malá Natálka uzdraví. Pak ale ať jde pan Kudrik do vězení, kdyby měl dostat milost, pak to v očích lidí jemu ani Romům jako celku nepomůže. Už ten odklad se lidem nelíbil a milost by vzájemným vztahům přispěla ještě méně.

Ve Vítkově ale, i přes občasné problémy Romů s většinovou společností žádné potíže s rasismem nebyly?
Nebyly tady nikdy žádné pochody, ani demonstrace extremistických skupin - také proto nás ten žhářský útok překvapil.

Takže myslíte, že ve Vítkově žádní pravicoví extremisté nejsou?
Jestli někdo z Vítkova na pochody neonacistů jezdí, tak o něm nevíme. Tady ve Vítkově ale zatím o žádných takových lidech nevíme.

Jenže to říkali i sousedé o klucích z Horního Benešova, které policie ze žhářství obvinila - že o ničem, co dělali, nevěděli, že je to překvapilo.
Ano, tak to je, dokud se nějak neprojeví v tom místě, tak těžko něco víte. Podle čeho to poznat? Podle ostříhané hlavy, oblečení? Netvrdím, že tady nejsou lidé, kteří mají proti Romům občas ostřejší názory, ale zatím se nijak neprojevili.

Co je s pozemkem, kde stál původní dům? Už se o něj vlastníci přihlásili?
Nepokročili jsme, s majiteli pozemku je kontakt složitý, jsou v Německu. Je jich šest a komunikativní je jeden, maximálně dva. Předáváme si nějaké informace, ale je to pořád ještě v začátku - oni jsou vlastníci, zvažovali darování pozemku církvi nebo charitě.

RODINA UŽ MÁ NOVÉ BYDLENÍ, NECHCE ALE PROZRADIT KDE

Město již investovalo do demolice vypáleného domu.
Demolice stála dvacet tisíc korun - nechali jsme ji provést, aby se zabránilo zraněním. Ale odvezení sutin by už bylo mnohem dražší, to by stálo až sedmdesát tisíc korun. Stavební úřad vyzývá majitele, aby to zaplatili, ale žádná extra odezva zatím není.

A co kdyby majitelé věnovali pozemek Vítkovu?
Tak to by asi bylo nejschůdnější řešení, kdyby se dohodli a ten pozemek nám darovali. My bychom jej konečně uklidili a pak by asi zůstal v majetku města. Obávám se ale, že se těch šest dědiců jen tak nedomluví. Navíc jsou všichni poměrně staří, případné úmrtí jednoho z nich by totiž celou věc znovu prodloužilo a zkomplikovalo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video