Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto:  Viktor Chlad, MAFRA

Poslanci se schází po prázdninách. Posoudí rozšíření EET, nebo růst důchodů

  • 7
Poslanci se v úterý sejdou na první schůzi Sněmovny po letních prázdninách. Zabývat by se měli předlohami, které dolní komoře vrátil Senát. Patří k nim vládní návrh změn v elektronické evidenci tržeb (EET), růst důchodů v příštím roce a úhrada léčebného konopí z veřejného pojištění.

Poslanci se musejí vypořádat hned se 13 předlohami, které jim vrátila horní komora. Předpokládá se, že dnes všechny posoudit nestihnou. V jejich projednávání by pokračovali za týden.

Sněmovna bude rozhodovat například o tom, zda se elektronická evidence tržeb rozšíří i na další obory podnikání, mimo jiné na řemeslníky, lékaře, advokáty a taxikáře. Senátoři navrhli vládní novelu zamítnout. V předloze, která zajistí v příštím roce růst průměrného důchodu o 900 korun, tedy nad rámec zákonné valorizace, chce Senát přilepšit starším penzistům.

V lékové novele, která umožní úhradu léčebného konopí z pojištění a zavede takzvaný lékový záznam pacienta, Senát odmítl snahu poslanců změnit systém distribuce léčiv do lékáren. Opětovně, po senátním vetu, Sněmovna posoudí nová pravidla pro znalce a pro soudní tlumočníky a překladatele. Senát zamítl také novelu, která krátí na dvě pětiny odměny placených obecních funkcionářů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video