policie - ilustrační foto

policie - ilustrační foto | foto: Radek Miča, MF DNES

Policie koupí nová silnější auta

  • 28
Policisté už si nebudou muset stěžovat, že ve svých feliciích a fabiích nedohoní zločince v audi. Dostanou silnější vozy. Policie plánuje masivní nákup 2800 nových automobilů. Obmění se tím přes polovinu policejního vozového parku, protože policisté používají 4500 "pomalovaných" aut.

"Plánujeme koupit dva druhy aut. Část z nich bude mít nadprůměrně silný motor. Podotýkám ale, že není vždy dobré pronásledovat co nejrychleji pachatele. Lepší je zkoordinovat akci na jeho dopadení za pomoci více vozů z více stran," řekl v pátek náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Tomáš Kužel.

Značka, kterou si policie zvolí, není zatím jasná. Policie vypíše výběrové řízení, do které se může přihlásit více výrobců. Doposud však policisté zůstávali většinou u škodovek - s výjimkou dodávek Volkswagen, které vyjíždějí k dopravním nehodám, a Fordů Transit u zásahových jednotek.

Policie podle Kužele plánuje přikoupit i další "mobilní kanceláře" - dodávky, ve kterých sepíše policista protokoly s účastníky dopravní nehody či trestného činu na místě a nikdo nemusí být zván na výslech. Takových aut už má policie třicet a koupí dalších 80 pojízdných kanceláří.

Policejní prezident Oldřich Martinů také představil spolu se svými zástupci hlavní úkoly sboru na tento rok.

Mezi plány policie patří vznik zcela nového oddělení na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. "Vznikne oddělení závažné hospodářské kriminality a bude se věnovat krádežím aut," sdělil náměstek policejního prezidenta Jiří Houba.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video