ilustrační snímek | foto: Reuters

Dál hrozí bouřky i kroupy, tropy z počátku týdne vystřídá studená fronta

  • 45
Začátek týdne bude horký, teploty se na některých místech dostanou i přes 30 °C, na Moravě dokonce až k 35 °C. Teplé počasí ukončí studená fronta, tu mohou místy doprovázet bouřky. Druhá polovina týdne tak bude podstatně chladnější, teploměr klesne až k 19 °C.

„Nejsilnější bouřky dorazí pravděpodobně zítra večer do Čech, budou postupovat od jihozápadu k severovýchodu a doprovázet je budou přívalové lijáky, velké kroupy a silné nárazy větru,“ uvádí meteoroložka Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více na Počasí iDNES.cz

Dnes bude polojasno až skoro jasno, zpočátku místy oblačno. Nejvyšší teploty 27 až 31 °C, v 1 000 m na horách kolem 22 °C, na Šumavě až 25 °C. Slabý proměnlivý nebo východní vítr do 4 m/s.

V noci na úterý očekávají meteorologové polojasno až skoro jasno, během noci v západní polovině Čech přibývání oblačnosti a k ránu ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší teploty 18 až 14 °C. Slabý proměnlivý nebo východní vítr do 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

V úterý přes den bude převážně polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle bouřky. V Čechách ráno a dopoledne až zataženo a místy déšť nebo bouřky. K večeru od jihozápadu přibývání oblačnosti a v Čechách bouřky, i velmi silné doprovázené přívalovým deštěm s úhrny kolem 60 mm, většími kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h. 

Nejvyšší teploty 28 až 32 °C, na jihovýchodě až 34 °C, na západě kolem 26 °C. Slabý proměnlivý, na Moravě mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude později odpoledne a večer měnit na severozápadní. V bouřkách vítr přechodně zesílí.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, postupně 23 až 27 °C.

Ve středu předpokládá ČHMÚ většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky a bouřky, i silné doprovázené přívalovým deštěm, nárazy větru kolem 70 km/h a kroupami. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě kolem 26 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Ve čtvrtek bude většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

V pátek očekávají meteorologové většinou oblačno. Ojediněle, na severu a severovýchodě místy déšť nebo přeháňky. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video