ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Z deseti stupňů na dvacet. Díky přílivu teplého vzduchu se v noci oteplilo

  • 0
Češi mohli v noci na úterý sledovat pozoruhodný meteorologický jev - v části republiky se celou noc oteplovalo. Důvodem je vítr a příliv teplého vzduchu, uvedl na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). K takzvané teplé advekci dochází často, v razanci oteplení to bylo poměrně významné, vysvětlil meteorolog Pavel Borovička z ČHMÚ.

Například na Ostravsku bylo nad ránem i kolem 20 stupňů Celsia, zatímco ještě večer zde bylo kolem deseti stupňů, upozornil ČHMÚ na sociální síti X.

„Teplota se může zvyšovat i v průběhu noci v případě, že k nám proudí vzduch z míst, která jsou teplejší. Nazývá se to teplá advekce,“ popsal Borovička z ČHMÚ.

Meteorolog doplnil, že se tento jev děje celkem často. „Nemáme z tohoto hlediska zpracovanou statistiku, ale rozhodně to je poměrně běžný jev. I když z hlediska razance oteplení to bylo poměrně významné,“ vysvětlil.

Podle meteorologa k tomuto jevu dochází typicky v zimní polovině roku. „Tehdy to bývá častější, protože vzduch se v noci více prochlazuje, a pokud k teplé advekci dochází během ranních hodin, tak je to oteplení více znatelné,“ řekl.

Česko čeká oblačný týden s přeháňkami. V druhé polovině přijde silný vítr

ČHMÚ na sociální síti X dodává, že se studenou frontou se postupně opět ochladí. V úterý dosáhnou podle předpovědi nejvyšší teploty 10 až 14 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku zpočátku až 17 °C. V noci na středu teploty klesnou na 9 až 5 stupňů, při zmenšené oblačnosti a slabším větru mohou být až 3 stupně Celsia.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video