Kandidátem Pirátů na eurokomisaře je Marcel Kolaja

Kandidátem Pirátů na eurokomisaře je Marcel Kolaja | foto: Autor: Mafra/Petr Topič

Piráti za eurokomisaře chtějí Kolaju. Je i v čele kandidátky do evropských voleb

  • 18
Kandidátem Pirátů na eurokomisaře je europoslanec a lídr evropské kandidátky strany Marcel Kolaja. Piráti podpořili svého prvního místopředsedu v hlasování celostátního fóra, informovali v úterý v tiskové zprávě.

Podle Pirátů náleží na základě dohody z povolebního vyjednávání s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) nominace eurokomisaře koalici Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

Kolaja získal podporu 419 z 518 hlasujících členů Pirátů. Jeho protikandidátku Terezu Nislerovou podpořilo 252 členů. „Koho Česko nabídne jako kandidáta na eurokomisaře, je klíčové. Odvíjí se od toho totiž i portfolio, na které může země v nově vznikající komisi dosáhnout,“ uvedl Kolaja v tiskové zprávě. Nabídnout chce své zkušenosti z vedení Evropského parlamentu, kde působil jako místopředseda a nyní v roli kvestora.

Europoslancem je Kolaja od roku 2019, působí ve výborech pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a kulturu a vzdělávání. Od roku 2022 je prvním místopředsedou Pirátů, kteří ho v září opětovně vybrali jako lídra evropské kandidátky. „ČR opakovaně usiluje o silné ekonomické portfolio. Jedno z těch klíčových, které bychom mohli získat i jako země, která neplatí eurem, je agenda vnitřního trhu,“ uvedl Kolaja.

Piráti odvolali předsedu sněmovního klubu Jakuba Michálka z širšího vedení

Piráti uvedli, že při organizaci vnitrostranických voleb reagují na dohodu na úrovni vlády, že pozice připadne koalici Pirátů se STAN. „Nominaci jednoho či více kandidátů musí potvrdit vláda,“ uvedli. Stanovisko, že budoucího eurokomisaře mají navrhnout Piráti a STAN, potvrdil podle pirátské místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Piráti) i premiér Petr Fiala (ODS). Richterová to uvedla v září v televizi CNN Prima News. Právo nicméně dříve napsalo, že hnutí STAN se domnívá, že návrh na eurokomisaře stanovuje samo.

Nynější eurokomisařkou je Věra Jourová, která zastupuje Česko v komisi od roku 2014. V nynější komisi Ursuly von der Leyenové je místopředsedkyní a eurokomisařkou pro hodnoty a transparentnost. V minulosti byli českými komisaři Pavel Telička, Vladimír Špidla a Štefan Füle.

Piráti přes víkend a v pondělí v dalším hlasování těsnou většinou rozhodli o odvolání Jakuba Michálka z širšího vedení strany - republikového výboru. Michálek poté oznámil, že dnes rezignuje i na funkci předsedy poslaneckého klubu Pirátů. Předseda strany Ivan Bartoš dnes Českému rozhlasu Radiožurnál však řekl, že bude na Michálka apelovat, aby v čele klubu nekončil. Jejich aktuální vyjádření ČTK zjišťuje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video