Tereza Konečná

Tereza Konečná | foto: Policie ČR

Pětiletou Terezu unesla matka do Švýcarska

  • 22
Pětiletá Tereza Konečná, po které od začátku dubna pátrá policie, je ve Švýcarsku. Interpol ji objevil v Curychu, kde je s ní její matka Tereza Marelová.

Žena zmizela se svou dcerou poté, co zlínský soud svěřil výchovu dítěte otci Pavlu Konečnému. Někteří svědci policii řekli, že je spatřili v Praze, kde mají trvalé bydliště.

Úspěšný byl až Interpol, který před několika dny Marelovou našel v Curychu i s její dcerkou. Bydlí u přítele Marelové, který tam pracuje.

"Byly předvedeny na policejní stanici a pak propuštěny s tím, že se paní Marelová nedopustila trestného činu únosu," uvedla zlínská soudkyně Tamara Buchtová, která rozhodovala o svěření dítěte do péče. Řekla, že policii chyběly důkazy, že Marelová dítě unesla. Policisté podle ní zřejmě vycházeli z toho, že Marelová dítě před rozsudkem vychovávala. Policie proto nemohla matce Terezu odebrat a vydat do Česka.
 
Český soud však už do Švýcarska zaslal přeložený rozsudek, který péči o dítě svěřuje otci. Odpověď zatím nemá.

Marelová se proti rozhodnutí českého soudu odvolala. Soudkyni navíc napadla, že je podjatá, a požaduje, aby se její případ řešil místo Zlína v Brně. Spis je teď u pobočky brněnského Krajského soudu ve Zlíně. Ten původní verdikt buď potvrdí, změní, nebo zruší.

Marelová nežije s Konečným ve společné domácnosti od konce roku 2006. Soud proto rozhodoval, komu svěří výchovu holčičky. Určil otce. "Ten totiž nikdy neměl v úmyslu bránit tomu, aby se dítě stýkalo s maminkou. Zatímco paní Marelová odmítala, aby se dcera vídala s otcem," vysvětlila verdikt Buchtová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video