Prezident Miloš Zeman spálil v zahradách Hradu červené trenky. (14. června 2018)

Prezident Miloš Zeman spálil v zahradách Hradu červené trenky. (14. června 2018) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Hrad je kvůli spálení trenek v přestupkovém řízení, hrozí mu pokuta

  • 883
Česká inspekce životního prostředí zahájila přestupkové řízení kvůli červnovému spálení červených trenýrek na Pražském hradě. Podle anonymního podnětu byl porušen zákon o ochraně ovzduší. Hradu hrozí pokuta až padesát tisíc korun, informoval portál Aktuálně.cz.

Mluvčí inspekce Radka Nastoupilová informaci pro iDNES potvrdila. „V pátek 10. srpna jsme zahájili řízení o přestupku. Obviněný má na vyjádření se k podkladům o rozhodnutí a navrhnutí důkazů 15 dnů,“ sdělila. 

Kdo je v případě obviněný, inspekce nesdělila. Podle Aktuálně.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že dopis obdržela Kancelář prezidenta republiky. 

Zeman v červnu svolal novináře do Lumbeho zahrady Pražského hradu na tiskový brífink, do poslední chvíle ale tajil jeho obsah. „Skončil čas spodního prádla v politice,“ řekl prezident novinářům. Hradním hasičům poté nařídil, aby velké rudé trenky vložili do připraveného ohně. 

„Červené trenýrky mají opravdu výživnou hodnotu, skvěle hoří,“ poznamenal k tomu prezident. Pak se svým doprovodem odešel. 

13.srpna 2018 v 13:05, příspěvek archivován: 13.srpna 2018 v 13:42

Letní překvapení pro novináře. Jistě vzpomínáte, že 14. června 2018 proběhl na Pražském hradě happening s praporem nenávistných “liberálů”. Očistné plameny ale rudé trenýrky nepohltily celé. Před happeningem jsme z nich vyjmuli trikoloru, kterou byly opásány. https://t.co/wEjmYwtN4L

Červené trenky vyvěsili na Hradě v září 2015 místo prezidentské standarty členové umělecké skupiny Ztohoven.

Chtěli tak vyjádřit svůj názor na hlavu státu, její postoje a chování. Nakonec soud dva z nich potrestal půlroční podmínkou a pokutou 63 tisíc korun. Třetí člen mezitím zemřel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video