Ministr obrany Lubomír Metnar

Ministr obrany Lubomír Metnar | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Ministr Metnar získal zpět 5 miliard do rozpočtu pro obranu

  • 108
Armádě se vrací zpět 5 miliard korun, o které přišla kvůli požadavku KSČM při schvalování státního rozpočtu na letošní rok. Metnar hrozil rezignací, když se to do konce března nestane. „Chybějících pět miliard potřebujeme. A potřebujeme je už nyní. Předložím žádost o jejich vrácení do rozpočtu ministerstva obrany,“ uvedl v pondělí Metnar.

„Boj s koronavirem opět ukázal, jak je Armáda ČR důležitá. Ze všech stran slyším na vojáky chválu. Jsem rád, že se nebude šetřit právě na nich,“ komentoval to na Twitteru ministr Metnar.

O peníze armáda přišla při schvalování státního rozpočtu, byla to totiž podmínka KSČM, aby rozpočet podpořila. Sociální demokracie pozměňovací návrh komunistů, kteří mají smlouvu o toleranci vlády s hnutím ANO, nepodpořila. Při hlasování o rozpočtu jako celku, který zahrnoval armádní škrt, pro byla. Šéf ČSSD Jan Hamáček před jednáním vlády řekl novinářům, že Metnarův návrh ministři za ČSSD podpoří. Ministrovi obrany to slíbil před pondělním jednání Bezpečnostní rady státu.

Pokud by peníze nebyly převedeny, musely by být na výplaty podle ministerstva obrany použity finance z investic. Znamenalo by to odložení nebo dokonce zastavení některých plánovaných modernizačních projektů.  „Zajištěno tak bude mimo jiné financování veškerých mimořádných úkolů spojených s nasazením příslušníků Armády ČR a zapojením zřizovaných zdravotnických zařízení při řešení pandemie covidu-19,“ uvedl úřad.

Ministerstvo obrany mělo původně na letošní rok dostat 85,4 miliardy korun. Vláda slíbila 10 miliard korun, které byly kvůli požadavku KSČM převedeny do rozpočtové rezervy, vrátit ihned na počátku ledna. Nestalo se tak. Vláda armádě vrátila zatím jen polovinu peněz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video