Diskuze

Občanský zákoník změní i cenu domácích mazlíčků, objasňoval náměstek

Určit cenu oblíbené věci bude těžké, ale záleží na soudech, které už dnes musí například rozhodnout, kolik stojí, když vás někdo urazí. Tak reagoval náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer na jednu z otázek v chatu se čtenáři iDNES.cz na téma nového občanského zákoníku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

milan79

25. 5. 2011 13:01
Re: nevědomé nabytí kradené věci...

Schválně jsem se podíval na paragrafové znění připravovaného zákona takže co k tomu říct:

- věc můžete nabít jen v dobré víře - to znamená nevíte, že věc byla ukradena, kupujete od osob v zákoně uvedených tj. např: na dražbě, od podnikatele při jeho podnikatelské činnosti v rámci běžného obchodního styku (takže třeba v bazaru), od dědice atd... (jde dohledat v § 1101 připravovaného OZ). Další způsob jak získat věc je vydržením (toto se nemění je v současném občanském zákoníku  a bylo i za první republiky, i za císaře pána...) a nebo pokud držitel prokáže, dobrou víru v oprávnění převodce převést vlastnické právo k věci (věří, že mu věc prodává vlastník) to však neplatí pokud vlastník prokáže, že věc pozbyl ztrátou nebo činem povahy úmyslného trestného činu (měl by teoreticky stačit zápis od policie o krádeži věci).

0 0
možnosti

milan79

25. 5. 2011 13:08
Re: nevědomé nabytí kradené věci...

ale je nutné doplnit, že platí: koupí-li někdo v dobré víře v bazaru (nebo jinde, ale tak aby věřil, že věc není kradená) věc tak ji musí vydat vlastníkovi, který prokáže, že věc ztratil, nebo mu byla ukradena a to pokud od krádeže nebo ztráty uplynuly max. tři roky...

Takže pokud vás někdo okrade, soused vaši kradenou věc v dobré víře v bazaru koupí a vy uvidíte jak ji má tak už jen to, že ho upozorníte na to, že je to vaše ukradená věc tak ztrácí dobrou víru (přestávají tedy běžet ty tři roky a nemůže se stát vlastníkem věci) znamená to, že věc zůstává vaše a soused by vám ji měl vydat... i když nebude chtít... ;-)

0 0
možnosti