O Špidlovu hlavu

Hra o Špidlovu hlavu začíná. Ale hraje se i o něco jiného? Premiér přidal svou hlavu do banku, když už mu nezbývaly argumenty. Vzkázal svým odpůrcům ve straně: Nesouhlasíte s mou reformou? Dobrá. Pak stáhnete do propasti vládu. Spolu s ní skončíte v politickém pekle i vy sami.

Reforma je mnohem měkčí a bezradnější než reformy v jiných postkomunistických zemích. Přesto je tvrdě napadána zprava i zleva. Zprava za to, že skutečně neřeší žádný problém.

Nemění ani zastaralý a příliš drahý důchodový, školský či zdravotní systém. Jen mírně upravuje daně a někde hází pytle s pískem do cesty povodni vládních výdajů.

Útoky zleva jsou méně racionální, ale politicky důležitější. Špidlovi a Sobotkovi se vytýká, že zrazují program sociální demokracie.

Škrty údajně dopadají na bedra "pracujícího lidu" a méně postihují "buržoazii". Hlasitě se takto ozývá vnitrostranická opozice reprezentovaná zejména Zdeňkem Škromachem.

Ač to zdánlivě spolu nesouvisí, boj o reformu je tak přímým pokračováním boje o Hrad. Dvě soupeřící křídla sociálních demokratů se smrtelně zranila. Špidla pohřbil Zemana, "zemanovci" mu z pomsty dosadili do prezidentského křesla úhlavního nepřítele Klause.

Oslabený premiér politicky správně spojil osud neslané nemastné reformy se svým. A tedy i s tím, co je mu přičítáno k dobru. Od pochvaly z Bílého domu až po vcelku nezpochybnitelnou poctivost.

Zejména však s budoucností sociální demokracie. Špidlovi protivníci mají na vybranou. Buď se skřípěním zubů strpí Špidlu, nebo ho setnou a budou riskovat své nebytí.
Půjde o každý hlas a výsledek není možno předvídat.

Uklidňující však je fakt, že i když s premiérem padne i takzvaná reforma veřejných financí, budoucnost našeho hospodářství nebude ani černější, ani růžovější. Špidlovu hlavu totiž zbylých deset milionů lidí nenosí. A o nic než o ni nejde.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video