Švejnara považují lidé za jakéhosi druhého ombudsmana, říká vedoucí jeho kanceláře Daniel Herman. Ilustrační foto.

Švejnara považují lidé za jakéhosi druhého ombudsmana, říká vedoucí jeho kanceláře Daniel Herman. Ilustrační foto. | foto: Robert Zlatohlávek, MF DNES

Nejsme advokáti, napsal čtenářům šéf Švejnarovy kanceláře

  • 53
Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Švejnar otevřel v Praze vlastní kancelář, která pomáhá lidem s nejrůznějšími problémy. "Kancelář pana profesora Švejnara není právní kanceláří," upozornil v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz vedoucí "úřadu" Daniel Herman. Prioritou je podle něj příprava na vznik think-tanku.

"Think-tank je nezávislé myšlenkové centrum, které poskytuje podněty a nabízí řešení důležitých témat. Think-tank profesora Švejnara bude unikátní v tom, že s ním bude spolupracovat velké množství nezávislých odborníků z různých sfér společenského života a akademické obce," nastínil v rozhovoru Herman. Jedinečnost by měla spočívat také v jeho nadstranickosti a celostátním rozsahu.

On-line rozhovor

Odpovědi Daniela Hermana čtěte zde

Švejnar chce toto nezávislé myšlenkové centrum kvůli tomu, že Česká republika potřebuje zlepšit a rozšířit způsob politické diskuse a utváření veřejného života.

Jako první krok k založení se Jan Švejnar rozhodl rozšířit činnost své dosavadní kanceláře, která sídlí ve společném pracovišti Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR v Praze "CERGE-EI", u jehož zrodu počátkem devadesátých let stál.

"Pan profesor Švejnar své budoucí působení ve veřejné sféře nevylučuje," uvedl Herman také v rozhovoru.

Kancelář prý dostává desítky dopisů, e-mailů a telefonických podání týdně. "V kanceláři se soustřeďují požadavky a podání nejrůznějšího druhu, s nimiž se lidé na pana profesora obracejí. Vyřizujeme zde korespondenci, přijímáme návštěvy, koordinujeme kontakt s médii, zařizujeme přednášky a cesty pana profesora," vyjmenoval Herman.

S Janem Švejnarem je možné se setkat i osobně. "Ale kvůli jeho časovému zaneprázdnění je třeba návštěvu předjednat a připravit," upozornil Herman. Podle něj může lidem pomoci i vyslechnutí a odpověď na jejich dotaz.

Daniel Herman působil několik let jako mluvčí České biskupské konference, Švejnarův tým jej oslovil v době před prezidentskou volbou, od té doby zůstali ve spojení. Nyní vede Švejnarovu kancelář.

"Pan profesor je člověk, jemuž je naprosto cizí jakákoli arogance nebo ješitnost. Spolupráce s ním je velmi snadná a příjemná. Je vždy ochoten vás vyslechnout a vzít v potaz vaše názory," popsal spolupráci Herman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video