Testy u labutě prokázaly virus H5. Ilustrační foto

Testy u labutě prokázaly virus H5. Ilustrační foto | foto: Reuters

Nakažená labuť se poprvé našla mimo Vltavu

  • 16
Veterináři poprvé objevili ptačí chřipku mimo Vltavu. Osmá nemocná labuť se našla v oblasti třeboňských rybníků u obce Mirochov na Jindřichohradecku. Testy u ní prokázaly virus H5. Dosud byli nakažení ptáci jen v okolí Českých Budějovic.

SPECIÁL:
Ptačí chřipka dorazila do Česka
vše o nemoci i připravenosti úřadů

MAPY:
Výskyt ptačí chřipky v Česku
Pásmo možných opatření okolo Hluboké nad Vltavou

"Můžeme potvrdit osmý případ uhynulé labutě, u které byla ptačí chřipka prokázána," řekl iDNES mluvčí státní veterinární správy Josef Duben.

"Tato osmá labuť byla nalezena prvního dubna u rybníka Velká Černá za obcí Mirochov, několik kilometrů od hranic s Rakouskem," upřesnil.

Labuť poté prošla molekulárně biologickým testem. "Ten prokazuje přítomnost ribonukleové kyseliny viru a prokáže, zda je přítomen virus ptačí chřipky. Následně bylo potvrzeno, že se jedná o H5," vysvětlil Duben.

Podle mluvčího budou veterinární opatření stejná jako u předchozích případů. Veterináři vymezí ochranné pásmo a pásmo dozoru.

Ochranné pásmo zasáhne i do Rakouska
Jihočeská veterinární správa nyní zpracovává mapy, které určí, kam ochranné pásmo zasahuje. Část však zasáhne do sousedního Rakouska. "Nyní se teprve bude generovat počet obcí a počet chovů," řekl ČTK ředitel správy František Kouba.

Pásmo také překrývá Chráněnou krajinnou oblast Třeboňsko. U volně žijících ptáků se však nedají dělat žádná veterinární opatření.

Ta se tak zřejmě dotknou šesti chovů. Podle Kouby pravděpodobně tři chovy drůbeže spadají do tříkilometrového pásma, další tři chovy jsou na rozhraní pásma o poloměru deset kilometrů.

"Nainstalované dezinfekce všichni mají. Je tam jedna bažantnice a jsou tam také chovy kachen březňaček. To bude možná trochu problém, to budeme muset hlídat víc," dodal Kouba.

Veterinární správa bude podle ČTK také sledovat zdravotní stav drůbeže, aby se nákaza do chovu nedostala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video