Na Salvador peníze nebyly, na Kubu ano

Z hloubi duše přeji pánům Pilipovi a Bubeníkovi co nejrychlejší návrat do vlasti. Je správné, že se naše státní orgány snaží pomoci oběma trosečníkům vrátit se. Pochyby vzbuzují zvolené prostředky a postupy. Přibližně v téže době, kdy vznikl tento případ, došlo k zemětřesení v Salvadoru. Naše vláda neměla peníze na vyslání záchranářů. Má však prostředky na vyslání delegace poslanců s doprovodem, jejíž cesta nebude o mnoho levnější. Náklady na cestu záchranářů by patrně byly vyváženy spásou několika lidských životů, byť nikoli českých.

Život našich "turistů" zřejmě není ohrožen a navíc jsou pochybnosti, zda poslanecká delegace čehokoli dosáhne. Nejsou jasné argumenty, jimiž bude působit přesvědčivě na kubánskou stranu, není znám rozsah jejího vyjednávacího mandátu a neví se, zda bude moci jednat s osobami s přiměřenou kompetencí k řešení problému.

Postoj oficiálních míst i novinářů je projevem politického romantismu. Nezbývá nám, než - byť skřípajíce zuby - vzít na vědomí, že naši občané jsou na půdě jiného suverénního státu a o otázce jejich viny směrodatně nerozhodnou české redakce, ale kubánský soud.

Měli bychom se pokusit o klidné, věcné vyjednávání bez mediálního ohňostroje, vedené snad spíše prostřednictvím neoficiálních osobností, požívajících oboustrannou důvěru. Jinak nám nezbude, než se spolehnout na výměnu našich občanů za Kubánce souzené pro špionáž v USA,což může trvat hodně dlouho a navíc to nemusí vyjít.

(redakčně kráceno)
Pavel Jonák, Praha 4
pauljonak@hotmail.com

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video