Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

Na horách tají závěje sněhu, řeky se plní vodou

  • 4
Kvůli současným vyšším teplotám se na některých řekách zvyšuje hladina vody. Jde zejména o toky, které procházejí horskými oblastmi, v nichž je velká zásoba sněhu. První stupeň povodňové aktivity tak hydrologové vyhlásili na Želetavce ve Vysočanech, Dyji v Podhradí, Šlapance v Mírovce a na Kamenici ve Hřensku.

Český hydrometeorologický ústav předpokládá, že podobná situace by mohla nastat také v horských oblastech Šumavy, Krkonoš, nebo Orlických hor, kde má navíc pršet.

Na druhou stranu meteorologové nečekají dosažení vyšších stupňů povodňové aktivity, v noci se má navíc ochladit. (měsíční předpověď počasí najdete zde)

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

Voda zaplavila silnici spojující Litoměřice a Českou Lípu

Voda z tajícího sněhu z okolních kopců a polí zaplavila o víkendu silnici I/15, která spojuje Českou Lípu s Litoměřicemi. Na důležitou komunikaci u obce Stvolínek se dostaly i nánosy hlíny. Cesta tak zůstane uzavřená pravděpodobně až do pondělního poledne.

"Pod silnicí se ucpala výpusť, zatím se ji nepodařilo prorazit, a voda nemá kudy odtékat. Komunikace je uzavřena od pátečního večera," informoval operační důstojník českolipské policie.

Objížďka pro nákladní dopravu vede přes Žandov. Osobní auta se mohou zaplavenému místu vyhnout i po úzké strmé vozovce nad Stvolínkami a Kravaři, jež prochází vesnicí Kozly.

Podle provozního náměstka krajské správy silnic Jiřího Daníčka se pokoušeli vodu z komunikace odčerpat hasiči, ale neuspěli. "Problém na I/15 u Stvolínek řeší Ředitelství silnic a dálnic. Pravděpodobně se bude muset počkat, až voda opadne," prohlásil Daníček. Záplavy zatarasily silnici v místě, kde klesá do dolíku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video