Neratovická ODS si přeje, aby Morava zůstal ve straně.

Neratovická ODS si přeje, aby Morava zůstal ve straně. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Morava zůstává v ODS, podrželo ho neratovické sdružení strany

  • 471
Bývalý poslanec Jan Morava zůstává členem ODS. Rada neratovického sdružení mu ve čtvrtek neschválila jeho návrh na dočasné pozastavení členství ve straně. Po jednání to uvedl sám Morava, který radě vysvětloval svou roli v nedávné kauze s kompromitujícími materiály.

"S pozastavením nebo ukončením členství jsem přišel sám. Rada se rozhodla jinak. Sdělila mi, že institut pozastavení členství v tomto případě stanovy ODS neumožňují a já to respektuji," řekl po jednání iDNES.cz Morava.

"V Neratovicích jsme dobrá parta a já bych byl rád platným členem, ale nyní musím na přerušení svého členství trvat," uvedl Morava s tím, že nechce být členem strany do doby, než se vysvětlí kauza, která ho stála místo ve Sněmovně.

"Místnímu sdružení opět navrhnu přerušení svého členství nebo vyloučení," dodal exposlanec. O dalším členství Moravy má rozhodnout sněm neratovické ODS, který se sejde 23. října.

Vysvětlení radu uspokojilo
Rada po Moravovi chtěla vysvětlení jeho aféry. Podle předsedy neratovické ODS Aleše Dlouhého Morava zopakoval straníkům známou verzi o tom, že informace o politicích shromažďoval, aby celou kauzu zveřejnil a poukázal tak na poměry v české politice.

Kauza poslance Moravy, fotografie a skrytá kamera

"Prozatím nás toto vysvětlení uspokojilo," uvedl Dlouhý s tím, že ale celou záležitost považuje za velmi nešťastnou.

Podle reportáže, kterou odvysílala televize Nova, se snažil šířit novináři podvržené intimní fotografie stranického rebela Vlastimila Tlustého. Nechal se také tajně vyfotit s dcerou poslankyně zelených Olgy Zubové. Fotografie chtěl podle reportáže použít k zastrašování političky, která ve Sněmovně nehlasuje vždy s koalicí. - přečtěte si Poslanec Morava z ODS chtěl vydírat rebelku Zubovou

Morava byl do minulého pondělí předsedou oblastní rady ODS na Mělnicku, ale na funkci po skandálu rezignoval. Veřejně hovořil také o tom, že uvažuje o vystoupení z ODS či o dočasném přerušení členství. Nechce prý stranu diskreditovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video