Ministryně obrany Jana Černochová navštívila Univerzitu obrany v Brně. Vlevo je...

Ministryně obrany Jana Černochová navštívila Univerzitu obrany v Brně. Vlevo je rektorka-velitelka Zuzana Kročová (6. ledna 2022). | foto: ČTK

Je třeba podporovat vojačky i české firmy, uvedla ministryně Černochová

  • 110
Víc podporovat české firmy z obranného průmyslu, zefektivnit spolupráci s vysokými školami či dodržet dvě procenta HDP na obranu v roce 2025. To chce nová ministryně obrany Jana Černochová, která ve čtvrtek navštívila brněnskou Univerzitu obrany. Zmínila zároveň zvyšující se počet žen v armádě a potřeba podporovat jejich potřeby.

„Tady na Univerzitě obrany spousta věcí pro armádu začíná, protože zde vytvářejí prospěšné věci. S paní rektorkou Zuzanou Kročovou jsme se bavily o tom, jak zefektivnit spolupráci vysokých škol v rámci vzdělávání mladší generace. Paní rektorce se na univerzitě podařilo zatraktivnit některé obory a může se pochlubit rostoucím zájmem o studium, což jako ministryně chci podporovat,“ řekla Černochová v Brně, kam vyrazila na jednu ze svých prvních návštěv coby ministryně.

Vláda ve čtvrtek projednala programové prohlášení a podle Černochové je v něm za resort obrany nejdůležitější mít v roce 2025 dvě procenta HDP na obranu. „Resort ministerstva obrany byl dlouhodobě podfinancován a vnitřní dluh v modernizaci naší armády je více než sto miliard korun,“ řekla ministryně obrany.

A dodala, že do výdajů na obranu NATO počítá i projekty, které se týkají kybernetické bezpečnosti nebo vesmírné projekty. „Země, které mají tyto projekty připravené, si je mohou započítat do cílů v rámci dvou procent HDP,“ dodala.

Podle ní je také potřeba více spolupracovat s českými firmami z obranného průmyslu. „Část peněz tak zůstane domácímu průmyslu, což je důležité z hlediska daní i zaměstnanosti. Máme firmy, které jsou konkurenceschopné i na zahraničních trzích,“ uvedla Černochová.

Upozornila také, že do armády se hlásí čím dál tím víc žen a měly by se řešit i takové věci, které v minulosti nebylo potřeba řešit, jako třeba jesle a školky pro děti vojákyň.

K povinnému očkování v armádě řekla, že je to podle ní v pořádku. „Povinné očkování v armádě je už nyní bez ohledu na covidovou pandemii. Je zcela přirozené, že pokud mají vojáci pomáhat ve zdravotnických zařízeních, tak povinné očkování bude rozšířeno i o vakcínu proti covidu,“ dodala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video