Malého Čtvrtka našel 13. prosince bezdomovec v popelnici.

Malého Čtvrtka našel 13. prosince bezdomovec v popelnici.

Magistrát našel Vendelínu Čtvrtkovi náhradní rodinu

  • 6
Vendelín Čtvrtek, dítě nalezené v popelnici, už má vybranou náhradní rodinu. Potenciální nové rodiče mu vybral pražský magistrát ze sto padesáti rodin, které o chlapce projevily zájem, informoval Radiožurnál.

"Výběr provedl Odbor sociálních péče a zdravotnictví magistrátu," řekl iDNES.cz mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Kvůli zachování soukromí rodičů prý nebudou úředníci sdělovat žádné podrobnosti.

Výběr byl komplikovaný. Z původních sto padesáti párů se do užšího výběru dostalo deset. Ve druhém kole skončily už jen čtyři.

První z rodičů osloví městští radní už v pátek. "Podrobné informace přehlédne ještě primátor. Pokud bude vše v pořádku, oslovíme první vybranou rodinu," řekl MF DNES radní pro sociální věci Jiří Janeček.

Do půlky února mohou čtvrtka rodině vzít
Podle zdroje blízkého vedení města jsou všechny rodiny z Prahy. Do užšího výběru se přitom dostali nakonec jen ti rodiče, kterým nevadilo, že adoptují nalezence. Všechny páry, které o adopci zažádaly, mají za sebou několikaměsíční kurz s náročnými psychologickými a psychiatrickými vyšetřeními.

Na Čtvrtka si ale budou muset počkat ještě necelý měsíc. Ode dne nalezení totiž běží dvouměsíční lhůta, v níž se k Vendelínovi mohou přihlásit jeho biologičtí rodiče. Až po jejím uplynutí může být chlapec předán k adopci. "Rodiče musí počítat s tím, že jim lze dítě do 13. února opět odebrat. A to je obrovská psychická zátež," dodal zdroj.

Chlapce našel 13. prosince v kontejneru v Praze 4 bezdomovec Miroslav Szamszely. Čtvrtek byl po nalezení umístěn do Thomayerovy nemocnice na jednotku intenzivní péče. Nejhorší komplikací jeho zdravotního stavu bylo těžké podchlazení. Po propuštění z nemocnice byl chlapeček převezen do kojeneckého ústavu. - více zde

Miroslav Szamszely dostal od pražského radního Janečka nabídku ubytování a práce. Tu přijal, ale poté, co se u něj projevila duševní porucha, musel být hospitalizován v bohnické psychiatrické léčebně. - více zde

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video