Lidé z Moravanu nemají práci

Necelá polovina z dvou set padesáti zaměstnanců otrokovické firmy Moravan-Aeroplanes včera zůstala doma, protože pro ně vedení nenašlo práci. Zhruba dvacet lidí z technického úseku, kteří o tomto úsporném opatření nebyli informováni, se marně pokoušelo dostat do podniku. Ochranka je tam ale nepustila.

„Nemohli si vzít ani svoje osobní věci, nebo se domluvit s odbory na dalším postupu. Firma se k nim zachovala jako ke zločincům,“ zlobí se odborový předák Moravanu-Aeroplanes Milan Mazel.

Navíc považuje toto opatření za scestné a zcela neekonomické. Vedení se totiž zavázalo, že lidem, kteří nepracují, náleží celá mzda. Mazel se domnívá, že by tudíž zaměstnanci mohli dělat v podniku alespoň pomocné práce.

„Když budou třídit šroubky nebo zametat, žádný zisk nevytvoří. To, že jsou doma, je za současného stavu racionální,“ je přesvědčen předseda představenstva společnosti Libor Soska.

Skutečnost, že pro půlku firmy nemá práci, vysvětluje poklesem zakázek. Objednávky docházejí podle něj pouze na oddělení oprav a náhradních dílů.

„Tato situace nemusela ale nikdy nastat, kdyby odbory nezačaly s protestními akcemi, které poškodily jméno firmy u našich odběratelů. Ze zakázky za dvanáct milionů jsme dostali dva miliony. Navíc nám už vázne kontrakt v Indii. Je to stále horší,“ hodnotí situaci kdysi prosperující letecké firmy Libor Soska.

Předběžný správce konkurzní podstaty Petr Hajtmar, který ve firmě působí už zhruba měsíc, si myslí, že vedení podniku nic jiného nezbývalo.

„Předlužená firma měla tento krok udělat už dávno. Od vzniku finančních problémů měl management ve firmě držet jen ty zaměstnance, kteří aktivně něco vyrábějí. Tím by více ušetřila za energie, protože lidem, kteří tam nejsou, by nemusela topit nebo svítit,“ říká dnes Petr Hajtmar.

S odbory však souhlasí v tom, že podnik, nebo alespoň jeho část, může zachránit pouze konkurz. Vedení dluží zaměstnancům už zhruba rok několik výplat. Někteří z nich nedostali mzdu tři až čtyři měsíce.

„Lidé chtějí pracovat, ale ne zadarmo. Ze současné situace jsou už zoufalí. Pokud se na čtvrtečním jednání s vedením nedohodneme na zaplacení alespoň části mezd a zaměstnanci, kteří jsou doma, se nebudou moci vrátit do práce, přistoupíme k obranným krokům. Mezi ně patří i stávka,“ varuje odborář Mazel.

Majitelé Moravanu-Aeroplanes prohlásili, že lidem výplaty dají. Avšak jen takovou část, na jakou budou mít peníze. A těch v současné době v Moravanu mnoho není.
„Rozumím lidem, ale my opravdu děláme, co můžeme. Závazky splníme podle našich momentálních možností,“ řekl Libor Soska.

Problémy s vyplácením mezd ve společnosti, která má stejné vlastníky jako Letecké závody Kunovice, přetrvávají už od loňského roku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video