Lidé se kvůli zvířatům brodili domů vodou

Ústí nad Labem, Nové Kopisty - Nové Kopisty, obec v bezprostřední blízkosti Terezína, byla evakuována jako jedna z posledních na Litoměřicku. V sobotu odpoledne byla ještě část pod vodou, ale do druhé půlky se již dalo dojít - přes zhruba metr vysokou vodu pod železničním náspem a pak dál úzkou asfaltkou kolem dvou obrovských hromad hnoje z místního kravína. Cestu by našel každý snad i poslepu.

Ze země tu ještě trčely železné tyče, které si sem zatloukli zemědělci jako orientační body, aby nesjeli ze zatopené cesty, když ve čtvrtek zachraňovali na poslední chvíli topící se dobytek.

Lidí byla v sobotu obci spousta, přestože tu mělo být docela prázdno. Hnala je sem podobně jako spoustu jiných v této zemědělské oblasti zejména touha dozvědět se, zda přežila domácí zvířata.

"Přece je tam nenechám umřít žízní a hladem, pokud přežila záplavu. Uhynulých je i tak dost. A když je všude tolik vody, tak kdy nás tam pustí? Za týden? To budou mrtvý," rozhazovala rukama žena, která měla tu smůlu, že její dům ležel až za obrovskou kaluží, místy ještě dva metry hlubokou, ve kterou se změnila návěs a další část obce.

Také druhá cesta, která do obce vede, byla částečně pod vodou. I tudy se brodilo několik lidí.

"Dům máme támhle," ukázala na stavení, které bylo ještě zhruba metr pod vodou, mladá žena doprovázená dítětem.

"Asi tam budou všichni mrtví - slepice, králíci. I když v jednom domě byla prasata po krk ve vodě a přežila to," zadoufala, že i přes vodu stojící v té chvíli ještě až téměř pod okny, se i v jejich chlévě mohl stát podobný zázrak.

"Kdybych se tam dostala a zjistila, že některé ještě žije, mohla bych je vyvést. Ale jak? V té vodě neotevřeme vrata..." zoufala si.

Muži zřídili domobranu
Několik chlapů s pramicí si v obci vytvořilo jakousi domobranu, aby uhlídali zatopené domy, ke kterým se mohl kdokoliv vybavený plavidlem snadno dostat. Právě na ně se ten den obrátila už řada zoufalých lidí.

Chtěli převézt vodou k domu. "My je ale vozit nemůžeme. Mohli bychom z toho mít velké problémy. Je to oblast, do které nikdo nesmí. Tady taky jedna žena chtěla domů, že musí nakrmit, a prošla vodou. Pak ale nechtěla odejít. Vytáhli ji násilím a odvezli," popsal situaci.

Všechny, kteří se ten den snažili dostat vodou ke svým domům, hnalo dopředu vědomí, že čas je proti nim. Domovy opouštěli před dvěma dny. Zvířata, která se zachránila, mohla být vysílená, zcela určitě hladová, mnohá se mohla napít už jen vody zbylé po záplavě.

Lidé se bojí o svá zvířata
I to ovšem mohl být jejich konec. Voda kolem obce už v sobotu značně páchla. Rozmočila nejen hromady hnoje z místního družstva, ale vyplavila i žumpy. Díky teplu se v ní začínala rozkládat těla mršin. Ve vodě sem tam plavala i olejová skvrna.

"Volá sem spousta lidí, že musí domů podívat se na dobytek," potvrdili pracovníci na tísňové lince litoměřické povodňové komise. "A mnozí jsou na nás sprostí, když se dozvědí, že domů nemohou. Ale s tím nikdo nic neudělá, nejprve musí opadnout voda."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video