Snímky lékařského konopí, které roste v jedné z pěstíren Mendelovy univerzity v...

Snímky lékařského konopí, které roste v jedné z pěstíren Mendelovy univerzity v Brně | foto: Nikolas Balog, Mendelova univerzita

Léčebné konopí by měla hradit pojišťovna, plánuje ministerstvo

  • 24
Léčebné konopí si pacienti platí sami a jeho cena není nejnižší. Kdekdo na něj tak nedosáhne. Ministerstvo zdravotnictví proto připravilo návrh, aby bylo hrazeno z devadesáti procent z veřejného zdravotního pojištění a tím dostupnější. Návrh počítá s limitem 30 gramů měsíčně.

Spotřeba léčebného konopí roste. V roce 2018 bylo alespoň jedenkrát předepsané a vydané 447 pacientům, což je více než trojnásobný nárůst oproti předešlému roku. „V roce 2018 jsme vydali 4800 gramů léčebného konopí, což je téměř čtyřikrát víc než v roce 2017 a dvakrát více než v roce 2016,“ shrnula situaci ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Průměrně se marihuanou léčí 67 pacientů měsíčně s průměrnou spotřebou 6,3 gramů. Cena za jeden gram léčebného konopí vypěstovaného v ČR se pohybuje okolo 180 korun bez DPH. Průměrné měsíční náklady na jednoho pacienta tak činí asi 1134 korun bez DPH. 

„Náš návrh léčebné konopí pacientům významně ekonomicky zpřístupňuje Náklady by se nově měly pohybovat maximálně v řadu několika málo stovek korun měsíčně,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.  Návrh, který jeho úřad připravuje do legislativního procesu, by měl začít platit od příštího roku. Ministerstvo odhaduje, že bude stát asi 150 milionů korun ročně.

Roste také počet registrovaných lékařů, kteří mohou léčebné konopí předepisovat. K 28. lednu 2019 se jich v Česku eviduje 74. Podobně jsou na tom i lékárny, jež mají uzavřenou smlouvu a smí léčivo vydávat.

Marihuanou se léčí pacienti s chronickou bolestí, roztroušenou sklerózou nebo rakovinou. Jak ale upozorňuje předseda Společnosti pro studium a léčbu bolesti Jiří Kozák, neexistuje žádná klinická studie realizovaná v Česku, která by prokázala účinnost konopí. Předepisující lékaři proto musí pravidelně předkládat data o léčbě. 

29.ledna 2019 v 12:47, příspěvek archivován: 29.ledna 2019 v 12:55

Konopí je pro pacienty v dostatečné zásobě. V pátek jsme převzali další dodávku konopí vypěstovaného v ČR. https://t.co/Em4t4SHuqN

Mělo by být léčebné konopí hrazeno z pojištění jako jiné léky?

celkem hlasů: 284
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 5. února 2019. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video