Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky

Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky | foto: David NeffMAFRA

Epidemie pořád trvá, na podzim se připravme na situaci z loňska, říká Dušek

  • 345
Koronavirus se populací dál šíří bez kontroly. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je proto pořád namístě používat označení epidemie. Na podzim může opět dojít k nekontrolovatelnému šíření. „Je důležité očkováním ochránit zejména zranitelnou část populace,“ řekl Dušek v rozhovoru pro Rádio Impuls.

Ve čtvrtek v Česku přibylo 197 potvrzených případů, o 29 méně nakažených než minulých týden. I přesto je podle Duška stále na místě říkat, že probíhá epidemie. 

„Koronavirus není pod kontrolou. Jde o nákazu, která má velmi silný sezonní charakter, zejména v naší oblasti. Proto se opakuje se situace z minulého roku, léto je klidnější,“ tvrdí ředitel. Slovo epidemie je vhodné používat do té doby, dokud se nedosáhne významnějšího stupně kolektivní imunity. Dušek navíc připomněl, že počet skutečně nakažených bude větší. 

Virus si navíc během léta může vytvořit podprahovou a neviditelnou nálož. „Na podzim pak může opět dojít k nekontrolovatelnému šíření,“ komentoval Dušek, podle kterého tečka za covidem-19 ještě rozhodně neproběhla. 

Situace z loňska se tak letošní podzim bude zřejmě opakovat, ve hře je však nová, až dvakrát nakažlivější varianta delta. „A obavu z ní nemá pouze Česko, ale celá Evropa,“ zdůraznil Dušek. 

Delta bude do pár týdnů dominantní. Připravme se na nárůst, říká Dušek

I kvůli nové variantě je proto podle Duška důležité ochránit očkováním hlavně zranitelnou část populace. „Není to pouze o věku,“ připomněl. 

„Pokud budou tito lidé z velké části proočkováni, počet nově nakažených, který na podzim nevyhnutelně naroste, se nemusí promítnout do významné zátěže nemocnic,“ nastínil Dušek pravděpodobný vývoj epidemie. Pro zranitelnou část populace, do které patří například chronicky nemocní lidé, může mít nová varianta koronaviru, společně s nízkou proočkovaností, závažné zdravotní důsledky včetně těžkého průběhu. 

„Doufejme, že se vše změní. Myslím si, že se nám podaří ochranu posílit,“ uzavřel s nadějí rozhovor Dušek. „Stále se totiž hlásí noví lidé na očkování.“

20. června 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video