Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Kontroloři hledali v restauracích psí maso

  • 42
Veterináři a hygienici zahájili kontroly restaurací a obchodů asijských provozovatelů na Chebsku. Prověřují, zda se tam neprodává psí maso. Jedná se o reakci na nedávný případ, kdy bylo v polorozbořeném statku v Chlumečné u Chebu nalezeno psí maso.

Kontroly zatím žádné psí maso neobjevily, odhalily však nedostatky ve fungování provozoven. Informovaly o tom Česká televize a televize Nova. 

V některých provozovnách se našlo například maso s prošlou lhůtou ke konzumaci, mnohde provozovatelům chyběly doklady na zboží a povolení k prodeji.

Někteří veterináři jsou skeptičtí k možnosti, že by se v asijských restauracích vařilo psí maso. Pokud by se to přece jen dělo, myslí si, že je to jen uvnitř asijské komunity.

Nejhorší situace byla při dnešní kontrole v prodejně potravin ve Svatém Kříži, kde veterináři našli desítky kilogramů drůbežího a vepřového masa a mražených ryb bez dokladů o jeho původu. Podle údajů na obalu mělo mražené maso trvanlivost do roku 2005.

Maso bylo navíc nabízeno k prodeji volně položené na pultě, nebylo tedy ani řádně skladováno. Podle hygieniků hrozí, že se tak rozmnoží nežádoucí bakterie, které mohou způsobit zdravotní potíže konzumentů.

Podle ČT a Novy se věcí zabývali rovněž pracovníci vietnamského velvyslanectví v Česku. Jednali se zástupci vietnamské komunity na Chebsku a domlouvali jim. Vietnamská ambasáda chce, aby případy obchodování se psím masem Vietnamci hlásili policii.

V důsledných kontrolách budou úřady pokračovat. Za prodej masa bez povolení hrozí několikatisícové pokuty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video