Na podzim a v zimě se počet nakažených tradičně zvyšuje. Ilustrační foto

Na podzim a v zimě se počet nakažených tradičně zvyšuje. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Jste HIV pozitivní, uslyšelo letos už 118 lidí. Další případy přibudou, tvrdí lékaři

  • 22
Za prvních sedm měsíců letošního roku lékaři evidují 118 nových případů, což je více než za celý rok 2006. Odborníci se ale obávají, že číslo letos bude ještě mnohem vyšší. Na podzim a v zimě totiž nově odhalených případů tradičně výrazně přibývá, lidé se totiž nechávají testovat po dovolených.

"Jsou před námi statisticky nejhorší měsíce roku a mám velké obavy co nám tyto měsíce přinesou," vysvětluje tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý.

Nejhorším letošním měsícem z hlediska počtu nakažených byl podle něj květen, kdy lékaři odhalili 22 nových případů. Hned za květnem ve smutné statistice následuje červenec a březen. V obou měsících diagnózu HIV pozitivní uslyšelo dvacet lidí.

Podle Hlavatého se letos vymyká hlavně červenec, kdy lékaři obvykle přijdou na nejméně nových případů. "V době dovolených je totiž méně žadatelů o testy. Třeba loni bylo nově diagnostikováno deset případů," vysvětluje Hlavatý.

Počet nemocných v Česku od roku 1985 sleduje Národní referenční laboratoř pro AIDS ve Státním zdravotnickém ústavu. Během pětadvaceti let diagnostikovali lékaři virus HIV u 1462 lidí. U 312 propuklo onemocnění AIDS, 160 pacientů zemřelo. Nejvíce HIV pozitivních lidí žije v Praze, jejich počet se tu pohybuje kolem 700.

Za celý loňský rok bylo nových případů HIV infekce 157, o rok dříve 147, před třemi roky 122 a před čtyřmi roky 93.

Co je virus HIV

Virus HIV (Human Immunodeficiency Virus) je původcem onemocnění AIDS a způsobuje ztrátu obranyschopnosti lidského organismu. Napadá zejména určitou skupinu bílých krvinek, Tlymfocytů, v nichž se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle nakaženého člověka. To vede k selhávání imunity a rozvoji onemocnění AIDS.

Virus se nejčastěji přenáší nechráněným pohlavním stykem, krví nebo krví, nebo z matky na dítě. Běžný kontakt s nakaženou osobou ale nepředstavuje žádné riziko.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Lékař, Virus, zima

Video