Janečkův rival Klimeš v ČT končí

  • 10
Finanční manažer a bývalý prozatimní ředitel České televize Petr Klimeš končí. Na odchodu se dohodl s generálním ředitelem Jiřím Janečkem. Zatím ho nahradí nově jmenovaný vrchní ředitel František Lambert. Z Kavčích hor tak odchází největší Janečkův rival. Jeho odchod musí ještě projednat Rada ČT.

"Generální ředitel Jiří Janeček odvolá pana Petra Klimeše z funkce finančního ředitele ČT po vzájemné dohodě. Obě strany k tomuto řešení dospěly po zvážení všech podstatných okolností," sdělil iDNES mluvčí televize Richard Klatovský.

Klimeš byl během červencové volby generálního ředitele považován za favorita. Nečekaně však vypadl hned v prvním kole.

Janeček po svém zvolení prohlásil, že Klimeš v ČT zůstává. "Udělal tady ohromný kus práce," řekl tehdy Janeček o Klimešovi v rozhovoru pro MF DNES.

Nyní však z Kavčích hor odchází úplně. Jeho působení v ČT by podle Klatovského mělo skončit 31. srpna. Důvody Klimešova odchodu vedení televize tají.

"Všichni zúčastnění a především pak Česká televize si zaslouží založit tradici korektních odchodů ze jmenovaných funkcí, a proto nebudou oboustranné důvody, které vedly k tomuto rozhodnutí, dále zveřejňovány," uvedl bez dalších podrobností Janeček.

Řízení financí po Klimešovi zatím převezme nedávno jmenovaný vrchní ředitel František Lambert. "O řádném obsazení funkce se bude rozhodovat v nejbližší době," podotkl Klatovský.

Do širšího povědomí se Lambert dostal loni v souvislosti s Kovosvitem, kde čtyři roky působil jako finanční ředitel. Patří k sedmi bývalým členům představenstva akciové společnosti, které policie obvinila z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. - více o aféře zde

Klimešův odchod musí ještě projednat Rada České televize. Projednávat by to měla za týden.

Klimeš do křesla finančního ředitele pod vedením Jiřího Balvína usedl v roce 2002. Když byl loni v listopadu Balvín odvolán, nastoupil dočasně na jeho funkci.

Spolu s Janíčkem se také ucházel o post generálního ředitele. Rada ČT však vybrala Janečka. - více o volbě zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video