Jiří Janeček spustil ještě před svým odchodem podezřele mnoho zakázek

Jiří Janeček spustil ještě před svým odchodem podezřele mnoho zakázek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Janeček ještě před odchodem z ČT vyhlásil tendry za 300 milionů

  • 89
Odstupující šéf České televize Jiří Janeček podivně drží své slovo, že do konce svého působení na Kavčích horách už nebude rozjíždět žádné zásadní investice. Nechtěl tím svazovat ruce svému nástupci. Ve skutečnosti ještě spustil nové tendry za celkem tři sta milionů korun.

Den poté, kdy na konci června ohlásil Jiří Janeček stop stav na všechny nové zakázky, vyhlásila ČT výběrové řízení na dodavatele počítačového softwaru za 30 milionů korun.

V červenci a srpnu pak rozjela dalších devět tendrů na zakázky v celkové hodnotě přes tři sta milionů korun. Zároveň začala vybírat dodavatele počítačů, technologií a informačních systémů, kteří si mohou přijít na další desítky milionů.

Rada ČT bude chtít ve středu od Janečka vysvětlení. "Připadá mi to podivné. Počínání managementu České televize budí dojem, že chce narychlo uzavřít velké obchody. Nevím, proč by třeba výběr dodavatele výpočetní techniky nemohl počkat tři měsíce, než nastoupí nový generální ředitel," zlobí se místopředsedkyně rady Dana Eklová.

Podle mluvčího ČT Ladislava Štichy se nejnovější výběrová řízení týkají probíhajících oprav a byla schválená už v roce 2010. Tedy dávno předtím, než Janeček oznámil svou rezignaci.

Jsou to rozjeté projekty

"Výměna technologií je přirozený proces, který je nutné činit bez ohledu na osobu generálního ředitele a jeho managementu. Na rozjeté projekty se navíc rozhodnutí Jiřího Janečka o stop stavu nevztahuje," uvedl Šticha s tím, že Janečkův stop stav se týká hlavně nových pořadů, filmů a seriálů.

"Určit, jakým směrem se bude ubírat tvorba pořadů, je výsostným právem nového vedení. Nebylo by korektní zatížit rozpočet na další dva roky novými seriály či filmovými projekty, které by se třeba nehodily do koncepce nového vedení, které by je nemohlo vypovědět bez velkých finančních ztrát," dodal Šticha.

Janeček zůstane ve funkci generálního ředitele ČT ještě 21 dní. Až do konce bude zřejmě muset radním vysvětlovat své kroky. Daně Eklové vadí třeba i jeho nové rozhodnutí, podle něhož musí být ve všech smlouvách s tvůrci pořadů doložka o mlčenlivosti.

"Výroba pořadů tak zůstane dál netransparentní. Nebude možné ověřit, zda nejsou předražené," říká Eklová. V září převezme dočasně vedení veřejnoprávní televize Vladimír Karmazín. Nového šéfa chtějí radní ČT vybrat do konce září.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video