Jakeš a Lenárt budou opět čelit obžalobě

- Vyšetřování trestných činů vlastizrady v roce 1968, z nichž jsou podezřelí někteří vysocí představitelé státu a komunistické strany, se dostalo do dalšího stadia. Vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) zaslal státnímu zástupci návrh na obžalobu bývalých vysokých funkcionářů - Milouše Jakeše a Jozefa Lenárta.
Případ spojený s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy a pokusem o vytvoření nelegální vlády se táhne už několik let.

Poprvé, kdy měl o vině či nevině rozhodnout soud, se jej nepodařilo dotáhnout do konce, protože Vrchní soud v Praze v září 1997 stíhání obou komunistických prominentů zastavil. V loňském roce pak Nejvyšší soud v Brně toto rozhodnutí zrušil a současně dospěl k závěru, že věc nebyla v přípravném řízení dobře vyšetřena. Nařídil proto vyšetřování doplnit. ÚDV se vyšetřováním případu poté začal opět zabývat.

Zločiny vlastizrady podobně jako zločiny vraždy spáchané v období totality budou promlčeny v prosinci 2009.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video