Diskuze

Situace je vážná, ale není to katastrofa. Za měsíc přijde obrat, říká infektolog

Situace je vážná, ale není to katastrofa. Opatření krizového štábu jsou dobrá a lidé by je měli dodržovat. Pak se epidemii koronaviru podaří zvládnout a možná za měsíc se trend začne obracet. „Jsem optimistou. Domnívám se, že jsou vytvořeny vhodné podmínky, aby se infekce dostala pod kontrolu,“ říká přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice v Brně Petr Husa.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TZ

Jojo, za měsíc už nebude mít zubatá kde brát.

0 0
možnosti
PN

P75a85v72e76l 34N58o16v98á69k

25. 3. 2020 21:20

Ano, nikdo to nechtěl říkat od začátku naplno, ale matematika je neúprosná. Všude se ukazovaly ty grafy s prudkou křivkou bez omezení a zploštělou křivkou se zavedenými omezeními a je tam jasně vidět a je to logické, že ta s omezeními trvá výrazně déle. Pokud budeme na konci dubna na vrcholu aktivních případů a pak budeme klesat, tak budou muset být opatření zavedena určitě do léta, konec června nebo července než bude moct být téměř vše zas povoleno. Ale třeba restaurace a podobné provozovny se musí připravit, že hosti si uvnitř nebudou moct sednout dokud bude nějaké významné množství aktivních případů velmi velmi dlouho, tedy až skoro do konce zavedených opatření, přeci jen jíst a pít s nasazenou rouškou je dosti nepraktické.

0 0
možnosti
IN

To je opravdu hodně dlouho, měsíc. To jako že za měsíc dosáhneme vrcholu a pak bude počet případů klesat? To je realistické. Opatření budou muset ještě trvat tak 1-2 další měsíce, jinak bude mít křivka dva vrcholy.

0 0
možnosti
VK

Ze zdravotního hlediska to asi katastrofa neni, lidstvo nevymře na koronavirus, ale z ekonomického hlediska to katastrofa je!!! Svět se z toho bude vyhrabávat nejméně 10 let!!!

2 0
možnosti
MT

M35i30l38a96n 39T66ů16m24a

24. 3. 2020 9:47

OK, ať tedy promluví čísla: V Česku se ročně nakazí přes 2 miliony lidí chřipkou. Za celý rok na ní zemře 216 lidí. V Itálii se nakazilo 64 tisíc lidí. Na 7400 uzdravených je tam 6000 mrtvých. To je téměř 1 : 1. Opravdu pan infektolog chce ještě tvrdit, že je to jen taková rýmička?

0 8
možnosti
JH

Ano, z čísel vycucaných z prstu se dají vyvodit téměř jakékoliv závěry.

5 0
možnosti
KK
MT

Sláva další to pochopil už jsme 2

0 0
možnosti
JL

J68a22n 57L10i81b88i21c37h

23. 3. 2020 15:48

Ptačí chřipka nebo ebola jsou větší strašáci, koronavirus je nebezpečností jako klasická chřipková pandemie, na níž nejsou antivirotiky a vakcíny. Chřipkový virus decimuje lidi už staletí a lidé si na to tak trochu zvykli, sezónní chřipku ani jako nebezpečnou nevnímají. Přesto vir, který má dobré podmínky a rychle se množí bývá nebezpečnější než bakteriální, prvoková, plísňová nebo jiné parazitní onemocnění, i když ani ty nelze opomíjet. Např. tuberkulóza, tyfus, cholera, mor decimovaly také dobře. A pravé neštovice vyhubily skoro celou indiánskou populaci. Je opravdu třeba pochopit, že infekce byli a budou a člověk nad nimi nevyhrál a čas od času udeří v plné síle. Je nutné být na ně připraven, úplně zabránit se jim nedá, čím lépe člověk bude vnímat nebezpečí a připravený na něj, tím menší následky to bude mít. Na druhou stranu lidská populace nezadržitelně roste co do počtu, tak do následků na biosféru jako takovou, což je dlouhodobě neudržitelné a nemůže narůstat do nekonečna.

5 3
možnosti
RM

Taky si myslím, že přijdou ještě mnohem horší věci než koronavirus.

1 0
možnosti
TB

Not great not terrible. Kde jsem to jen slysel...

0 0
možnosti