Štěpán Luťanský - Štěpán Luťanský | foto: Štěpán Luťanský

Hledač pokladů: Dá se hledat kdekoli

Fotograf Štěpán Luťanský hledá poklady už dvanáct let. "Nejlepší je, začít ve sklepech. Tam jsem jako kluk toho našel nejvíc. Dá se hledat kdekoli, protože přes naše území šla historie několikrát tam a zpět," svěřil se v on-line rozhovoru.

Odpovědi Štěpána Luťanského najdete ZDE

Dodal, že většinu míst, kde hledat se člověk dozví od místních obyvatel. "Další způsob je studovat v archivech. Nejromantičtější je se nechat inspirovat pověstmi o hradech a zámcích," poznamenal.

V Česku je podle něho strašně moc pokladů. "Dříve lidé neměli trezory, a tak všechno zahrabávali do země," vysvětlil Luťanský, jehož hledačskou kariéru odstartovalo setkání se známým "lovcem pokladů" Josefem Mužíkem.

"Dají se najít hezké věci, třeba nedávno jsem našel prsten z první světové války," doplnil.

Profesionální fotograf, který natočil i jeden celovečerní film, se chystá vydávat i časopis věnovaný hledání pokladů. "Bude to o lidech, kteří tady už něco našli. Chci tam dát i právní rady a rady pyrotechnika," doplnil muž, který hledal třeba i v Polsku, či na Dukle.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video