Sochu Jana Žižky zahalil dnes v noci transparent

Sochu Jana Žižky zahalil dnes v noci transparent | foto: TVD

Dnešní komunisté jsou stejní jako ti předlistopadoví, říká aktivista

  • 413
"Komunistická strana se od té předlistopadové liší pouze o písmeno "m" v názvu," řekl dnes v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz Ondřej Matyáš, člen sdružení Dekomunizace. To dnes "obléklo" sochu Jana Žižky do trika s protikomunistickým heslem.

Cílem akce bylo upozornit na právě probíhající výtvarnou soutěž "Nechci mít na triku další totalitu", kterou uspořádalo sdružení k výročí únorového komunistického puče.

"Doufali jsme, že transparent vydrží tak dlouho, aby lidé měli příležitost si uvědomit, že proti komunismu je stále potřeba vystupovat a dělat vše pro to, aby se tato totalitní ideologie nestala realitou," řekl Matyáš.

Sdružení celou věc předem konzultovalo s právním zástupcem. "Samozřejmě ctíme zákony této země, případné odpovědnosti se nevyhýbáme," uvedl Matyáš a dodal, že členové jsou v návaznosti na rozhodnutí příslušných státních orgánů připraveni uhradit náklady spojené s odstraněním trika.

Cílem sdružení Dekomunizace je "zbavit komunistickou stranu a její členy podílu na moci v ČR neustálým nenásilným připomínáním zločinů této ideologie veřejnosti, protože přímo pokračuje ve stopách předlistopadové KSČ a nikdy se od jejích skutků nedistancovala."

. Odpovědi Ondřeje Matyáše zde

"KSČM není naneštěstí politická mrtvola, a proto je potřeba upozorňovat na zločiny ideologie, na kterou tato strana navazuje," zdůraznil Matyáš.

Podle jeho názoru měla být KSČ po revoluci postavena mimo zákon. "A její čelní představitelé postaveni před tribunál stejně tak, jako se to stalo po válce s nacistickými představiteli v Německu," dodal.

Po skončení soutěže "Nechci mít na triku další totalitu" budou trika s úspěšnými motivy k prodeji. Soutěž volně navazuje na dřívější úspěšnou kampaň Trikem proti komunismu, která byla zahájena v roce 2005. Celkem se prodalo více než 15 tisíc dekomunizačních triček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video