Že by ministr Řebíček teď, pod tlakem médií a opozice, odehrával povinné divadýlko, aby šéfa uchránil podezření z korupce?

Že by ministr Řebíček teď, pod tlakem médií a opozice, odehrával povinné divadýlko, aby šéfa uchránil podezření z korupce? | foto: iDNES.cz

Cestu platí Řebíček. A Topolánek. A už nikdo?

  • 40
Proč premiérovi vyčítat, že když si zaletí na dovolenou, letenky ho přijdou na nekřesťanskou částku? Na místě je popřát mu ještě mnoho podobných luxusních výletů. Každý z nás si dovolenou organizuje tak, aby mu co nejlépe vyhovovala, ne?

Dokud však bude premiérem, musí si dovolenou platit sám. Asi se mu to nelíbí, ale veřejnost má právo vědět, že mu ji jako šéfovi vlády neuhradil někdo jiný. A to ani zčásti.

Zopakujme si. Když už se uvolil o výletu na Sardinii mluvit, říkal Topolánek nejprve, že ho letenky přijdou na šedesát až sedmdesát tisíc korun. Jak teď víme, stálo to víc. Mnohem.

Opíráme se o údaje ministra dopravy Řebíčka. Ten s premiérem a řadou dalších podnikatelů včetně vysokého manažera finanční skupiny J&T dovolenou strávil. A podle serveru Týden.cz letenky pro všechny zúčastněné objednal u společnosti ABS Jets. V níž má J&T podíl.

Přišlo to na víc než milion a Topolánek s Řebíčkem se na úhradu složí. Co z toho vyplývá? Mírnější, "lidové" vysvětlení zní, že premiér Topolánek je fanfaron, který podobně jako vicepremiér Čunek pohrdá pořádkem v osobních financích.

A zvídavé otázky novinářů na toto téma ho pochopitelně rozčilují. Dobrá, ale proč potom ministr Řebíček čekal se svým vysvětlením tak dlouho? A nechal mezitím Topolánka říkat nesmysly?

Druhé, nepříjemnější vysvětlení zní, že se předseda vlády, která se chystala rozhodovat o prodeji stomiliardového balíku akcií ruzyňského letiště, nechal dopravit na dovolenou společností ABS Jets. Tedy potažmo skupinou J&T, která o zmíněný balík projevila zájem.

Že by ministr Řebíček teď, pod tlakem médií a opozice, odehrával povinné divadýlko, aby "šéfa" uchránil podezření z korupce? Nebo kryje ještě někoho úplně jiného, kdo premiérovi "nadělil" dovolenou? Pokud je správné první vysvětlení, očekávejme z Topolánkových úst brzy důvěryhodné narovnání všech nesrovnalostí.

Pokud je pravdě blíž vysvětlení druhé, čeká nás premiérovo mlčení, přerušované jen dalšími nadávkami na adresu reportérů. Což neznamená, že jejich práce skončila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video