Český parašutismus prochází hlubokou krizí. Ilustrační foto

Český parašutismus prochází hlubokou krizí. Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Český aeroklub neprůhledně hospodařil s dotacemi, ukázal audit

  • 33
Český aeroklub pořizoval z dotací na parašutismus a provoz ultralehkých kluzáků v rozporu se zákonem zcela jiné věci, než měl. Vyplývá to z předběžné zprávy kontrolorů ministerstva dopravy, kteří hospodaření Českého aeroklubu prošetřovali.

"Zatím však nemáme signály, že by se tam přímo kradlo," řekl ministr dopravy Radek Šmerda.  Zpráva nicméně jasně ukazuje, že se český parašutismus ocitl v hluboké krizi, kterou nemohou zamaskovat už ani úspěchy reprezentace.

Pokud se potvrdí, že několikamilionovou dotaci na parašutismus využívali lidé, kteří s ním nemají nic společného, nebo se kupovala auta využívaná i k soukromým účelům, aeroklub by mohl přijít o odpovědnost za odborný dohled nad bezpečností parašutismu v Česku. A tudíž i o peníze. Na problém upozornil web pilotinfo.cz.

Dohled by byl svěřen Úřadu pro civilní letectví. Jeho ředitel Josef Rada s tím už počítá: "Rádi bychom vrátili na světovou špičku úroveň vyšetřování nehod, tvorbu jasných bezpečnostních pravidel i přípravu parainstruktorů. Na špičce jsme ostatně už kdysi byli."

Varovné signály o úpadku bezpečnosti parašutismu v Česku a nepořádcích v hospodaření aeroklubu přiznal i Jakub Ptačinský z ministerstva dopravy.

"V posledních měsících byly tyto signály velmi silné. Museli jsme odpovědět daleko hlubší kontrolou než v jiných letech," nechal se slyšet Ptačinský.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video