Diskuze

Česko má unikátní přístroj na určení rakoviny

Pražská nemocnice Na Homolce koupila za téměř 100 milionů korun unikátní přístroj na diagnostikování rakoviny. Zařízení, které vlastní pouze sedm nemocnic v Evropě a v České republice je jediné, bude uvedeno do plného provozu příští týden.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

wjt

9. 11. 2003 12:49
nekolik nesrkomych dotazu
, Na kolika nemocnych byla prokazana efektivita (senzitivita / specificita) tohoto pristroje - myslim ve srovnani s kombinaci klasickeho PET a (v pripade nutnosti) nasledneho klasickeho CT vysetreni (nebo v obracenem poradi)? --- Kolik ruznych typu zhoubnych nadoru je zcela nevyhnutne diagnostikovat kombinovanym PET/CT vysetrenim? A kolik takovychto pripadu se vyskytuje rocne v CR? PROTOZE: kolik penez cerpa nem. Na Homolce rocne ze (statniho) rozpoctu Ministerstva zdravotnictvi? --- Hlavni pricinou umrti v CR neni rakovina (at to zni sebe dramaticteji z medialniho hlediska), ale choroby srdce a cev: kazdy rok jsou pricinou zhruba 2/3 VSECH UMRTI v nasi republice. Radu rizikovych faktoru techto nemoci je mozno ucinne lecit, ale prakticti/ obvodni/ zavodni lekari (na nichz s ohledem na pocet techto chorob lezi hlavni odpovednost) jsou misto ucinne lecby nuceni pojistovnou predepisovat nahradni - "temer stejne dobrou" lecbu, jen aby neprekrocili financi limit, protoze za jeho prekroceni musi uhradit vysokou pokutu z vlastni kapsy. --- Velmi jednoduche pocty: kolik zivotu rocne se u nas zachrani drahym kombinovanym PET/CT pristroje, a kolik zivotu by se zachranilo pokud by se o tyto penize navysila lekova uhrada praktickym/ obvodnim/ zavodnim lekarum? --- P.S. Nejsem PL, ani OL, ani ZL ... :-)
0 0
možnosti

Bimbac_007

9. 11. 2003 18:44
Re:
Presny cisla neznam, dejme tomu, ze ty tvoje 2/3 souhlasi. Kazdopadne je ale rakovina za chorobama cev a srdce hned na 2. miste. A navic jiste u vic nez poloviny pripadu si tyhle choroby nespravnym zpusobem zivota pacient zavinil sam. U rakoviny se to sice da rict casto taky, ta situace je tady ovsem komplikovanejsi - obzvlast kdyz se jedna o hormonalne podminene formy, ktere patri k nejcastejsim a na ktere ma zivotosprava jen minimalni vliv. A jinak, jestli snad je pripadu rakoviny prils malo na tak drahy pristroj, tak mam ten dojem, ze svou kapaciou maximalne asi 2000 pacientu za rok (pri nepretrzitem provozu ve dne v noci, 7 dni v tydnu) poptavku nepokryje, pokud by mel byt k disopzici pro celou republiku.
0 0
možnosti

zmijovka

8. 11. 2003 12:58
Se teprve hukaze..
Nemocnice sice zarizeni koupila z vlastnich penez... ale jiste nebude trvat dlouho, nez nejakej ourada, sluzebnik jeden nepotrebnej, zacne kecat do toho, jak, na co a pro koho se to ma pouzivat... jen jsem zvedav, jak dlouho to bude trvat!  
0 0
možnosti

JoHos

8. 11. 2003 19:19
Re: Se teprve hukaze..
To si myslis, ze bez nejakeho ourady na ten pristroj budou posilat treba uklizecku z nejake dediny  z hranic se Slovenskem nebo nekde od Ase? Tomu teda vubec neverim.  Lekar kolikrat neposila na vysetreni ke specialistovi v miste a kdyz se pacient ozve, ze jeho zpusob leceni nema treba pul roku zadny ucinek, tak se akorat urazi a dotycny to ma u nej polepeny.
0 0
možnosti

Semik 1979

8. 11. 2003 12:56
Rakovina je nejhorsi nemoc
Tak tomuhle rikam skvela zprava!!!!!!!
Na tohle by mohli davat celebrity penize a porad to bude malo!!!!
Skvele, potesili jste mne !!!
0 0
možnosti

zmijovka

8. 11. 2003 13:04
Re:
I vy idealisto jeden... "celebrity" radsi budou cpat desetitisice svym kadernikum, modnim podvrharum a plastickym chirurgum... jakapak rakovina... Na druhou stranu to vetsina delat musi, jinak bychom se jich mohli leknout a to vite, ze nejhorsi smrt je z vydeseni!  
No, jsou i jiste vyjimky, snazici se nejake penize pro tyto ucely ziskat. Jen by me zajimalo, kolik z nich to dela z presvedceni a kolik jen z duvodu vylepseni image  
0 0
možnosti