Bezpečnostní kamera namísto křižovatky sledovala dění v blízkém bytě

Bezpečnostní kamera namísto křižovatky sledovala dění v blízkém bytě

Budu se bránit, vzkázal majitel bytu sledovaného kamerou

  • 94
Plzeňské redakci Mladé fronty DNES se dopoledne ozval muž, který na záběrech bezpečností kamery přenášených na web poznal svůj byt. Ten se nachází na rohu křižovatky, kterou kamera sleduje. Na případ upozornil iDNES.cz.

Muž odmítl uveřejnit své jméno, ale redakce ho má k dispozici. Od odpovědných úřadů požaduje vysvětlení, jak se fotografie jeho bytu mohla ocitnout na veřejně přístupné internetové stránce.

"Když jsem četl noviny, nevěřil jsem svým očím. Na fotce jsem totiž poznal záběry ze své kuchyně," popisuje. Tomu, že by kamery určené ke sledování dopravního ruchu na křižovatce mohly takovým způsobem porušit jeho soukromí, až do tohoto okamžiku nevěřil.

"Po poradě s právníkem jsem poslal žádost o vysvětlení na Správu veřejného statku města Plzně a také na městskou policii. Pokud mi celou událost dostatečně nevysvětlí, podniknu další právní kroky," konstatoval.

"Kamery občas z okna sleduji. Vím, že se s nimi dá hýbat i ručně a namířit je na určité místo. Na záběrech musí být vidět i okna okolních domů. Vyděsilo nás ale, že s ní někdo manipuluje takovým způsobem," popisuje muž.

V den, kdy byl záznam pořízen, byla jeho rodina doma. "Nepřejeme si, aby nám do bytu viděli cizí lidé. Web je veřejně přístupný, takže takhle se k nám mohl podívat skutečně každý," doplnil muž.

Případ šetří inspekční oddělení městské policie v Plzni a jeho výsledek musí do pátku předložit radnímu pro bezpečnost Petru Rundovi, který odpovídá za činnost strážníků. Zabývá se jím i Úřad na ochranu osobních údajů. - více zde

Oficiální internetové stránky města nabízejí přímý přenos prostřednictvím svých kamer na čtyři nejfrekventovanější křižovatky v Plzni. Kamery sledují především dopravní situaci.

Nyní město využívá na svém území třicet bezpečnostních kamer. Osvědčily se hlavně v boji proti pouliční kriminalitě. Doposud město nemuselo řešit žádný případ zneužití kamery.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video