Výstraha meteorologů před bouřkami vydaná v neděli 6. června dopoledne

Výstraha meteorologů před bouřkami vydaná v neděli 6. června dopoledne | foto: ČHMÚ

Bouřky se vypršely, velké škody nejsou. I teď před nimi ale platí výstraha

  • 5
Varování před silnými bouřkami se sice naplnilo, ničivé kroupy s vichrem ale tentokrát nepřišly. Bouřky totiž měly pomalý průběh doprovázený deštěm. V noci na neděli nejvíc pršelo ve středních Čechách a v části Prahy, v sobotu pak v Ústeckém a Karlovarském kraji.

„V noci bouřky přešly do trvalého deště. Ve Středočeském kraji a v Praze mezi druhou a pátou ráno napršelo kolem 25 mililitrů,“ řekla iDNES.cz Petra Sýkorová, meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). O něco méně napršelo v Ústeckém kraji.

Vůbec nejvíc deště v neděli brzy ráno zalilo pražské Stodůlky. Za pár hodin tam napršelo 29,9 mililitrů, tedy téměř 30 litrů na metr čtvereční.

Ještě více vody přinesly bouřky v sobotu přes den. V Ústeckém a Karlovarském kraji místy spadlo 40 mililitrů. „Bouřky jsme zaznamenali v Čechách, zejména v jejich jihozápadní polovině,“ doplnila k sobotě meteoroložka.

V Německu bylo hůř

Hasiči po bouřkách nehlásí žádné výrazné škody. U zámku Hrubá Skála v Libereckém kraji sice  v sobotu strom zavalil cyklistu, jak iDNES.cz řekli hasiči, s větrným počasím to ale nesouviselo (více čtěte zde).  

Žádné ničivé jevy

Podle Sýkorové bouřky tentokrát nedoprovázely žádné ničivé jevy. Třeba kroupy nebo vichřice. „Samozřejmě v bouřce může vítr přechodně zesílit, ta noční ale byla jedna z pomalejších. Při bouřkách s pomalým postupem více prší, zatímco u bouřek na frontách, které mají rychlý postup, na jednom místě naprší méně, za to je ale provází silný vítr,“ vysvětila meteoroložka.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Bouřky nad část území přijdou také v neděli. Výstrahu před nimi ale meteorologové zmírnili (najdete ji zde). 

„Neděle bude klidnější, očekáváme pouze ojedinělý výskyt bouřek s úhrny kolem 30 mililitrů. Ty by se měly týkat především jihozápadní poloviny Čech. Konkrétně jde o Karlovarský a Plzeňský kraj a také většina území Jihočeského kraje,“ doplnila Petra Sýkorová z ČHMÚ.

Více na Počasí iDNES.cz

I tentokrát by bouřky měly přinést spíše déšť než vichr a kroupy. Počítat je ale nutné také s rizikem zásahu blesku.

Původně ČHMÚ předpovídal na neděli silné bouřky také ve Středočeském a Ústeckém kraji. Doba platnosti výstrahy zůstala stejná, tedy od 10:00 do  20:00.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video