Antl u policie sám skončil

  • 581
Druhý nejvyšší muž české policie rezignoval. Náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl se tak postavil ke své čtvrteční nehodě, kdy boural pod vlivem alkoholu. Domluvil si schůzku s ministrem vnitra a s policejním prezidentem, kde nabídl své odstoupení. "Oba pánové nabídku přijali," řekla iDNES mluvčí prezidia Blanka Kosinová.

Antl tak odchází od policie. Ministra Stanislava Grosse a policejní prezidenta Jiřího Koláře požádal, aby mohl odstoupit k 10. říjnu. "Jeho požadavek akceptovali, protože odpovídá stavu, kdy policie postupuje podle zákona bez ohledu na pracovní zařazení toho, kdo zákon porušil," upřesnila mluvčí.

S občanem Antlem se bude zacházet jako s každým jiným. Protože nedal krev, hrozí mu ve správním řízení nejvyšší trest - odebrání řidičského průkazu na tři roky a pokuta do 15 tisíc. Šetření těchto přestupků trvá podle Kosinové asi třicet dní.

Kdyby náměstek neodstoupil, postihlo by ho i policejní prezidium. "Pokud se skutečně u pana Antla prokáže požití alkoholu, bude s ním ukončen pracovní poměr. Výjimky v těchto případech neexistují," uvedla Kosinová před Antlovou rezignací.

Jak připomíná ČTK, policejnímu prezidentu Kolářovi zbyde ze čtyř náměstků už jen jeden.

O budoucnosti nemá Antl jasno. "Vůbec nevím, co budu dělat, pouze vím, že nechci 'přejít na druhou stranu'," sdělil ČTK. Vysvětlil také, proč podal rezignaci: "Podal jsem ji s ohledem na kampaň v médiích, neboť nechci poškodit dobré jméno policie, zejména pana policejního prezidenta a dobrých čestných policistů. Určitě jsem tím nechtěl udělat radost darebákům."

Odběr krve a moči odmítl
Při dechové zkoušce přivolaní policisté Antlovi naměřili 0,53 promile alkoholu. Odběr krve a moči však odmítl. "Pro vyšetřování je podstatné, že dechová zkouška byla pozitivní. S každým policistou, který řídil pod vlivem alkoholu, je ukončen pracovní poměr," řekla iDNES Kosinová.

"Pokud se řidič ztotožní s výsledky dechové zkoušky, už se odběr dělat nemusí," podotkla mluvčí prezidia Kosinová. Dopravní policisté potom vycházejí pouze z údajů, které naměřili během dechové zkoušky. U Antla mají strážci zákona k dispozici hodnoty alkoholu naměřené počítačem, potvrdila iDNES mluvčí pardubické policie Hana Kvasničková.

ANKETA:

Odpustili byste Miroslavu Antlovi, že řídil opilý?

PROFIL:

O kariéře Miroslava Antla

PŘEHLED:

Známé případy nehod pod vlivem alkoholu

"Když policisté provedou zkoušku právě pomocí alkotestu, a ne tedy orientační trubičkou, přístroj sám vytiskne naměřené hodnoty. Alkotest pracuje na počítačové bázi, takže se z jeho paměti dají zpětně zjistit všechny naměřené údaje, což pomáhá při podobném vyšetřování," upřesnil náměstek ředitele pražského dopravního inspektorátu Pavel Švrčula.

Na řidiči je tak rozhodnutí: buď se sám přizná, že požil před jízdou alkohol a s údaji se ztotožní svým podpisem do vytisknutého protokolu, nebo to odmítne. "Pak ho policisté obvykle vyzvou k odběru krve a moči. Pokud nechce, sepíše se protokol s výpověďmi svědků a vše jde ke správnímu řízení," popsal Švrčula kroky při vyšetřování. Upozornil, že odmítnutí odběru může řidiči spíše uškodit.

Zda policejní náměstek Antl protokol s výsledky dechové zkoušky podepsal, nechtěl nikdo z vyšetřujících policistů říci. "Policisté zatím nevědí, jak to přesně bylo. Podstatné je však to, že dechová zkouška byla pozitivní. Nyní jde vše standardní cestou jako u jakéhokoli jiného policisty," řekla Kosinová. U Antla naměřená hodnota 0,53 promile alkoholu odpovídá zhruba dvěma dvanáctistupňovým pivům.

Žádné zranění, škoda asi čtvrt milionu
Antlův vůz s blikajícím majáčkem se střetl s autem mladé ženy na křižovatce při výjezdu z centra Pardubic na rychlostní silnici ve čtvrtek po šestnácté hodině. "Služební vozidlo policejního prezidia narazilo do jedoucího auta na křižovatce ulic Hlaváčova a Karla IV," upřesnila Kvasničková. Nikdo podle ní nebyl zraněn.

Antl po havárii nezvedal telefon, žádost o vyjádření odmítl esemeskou: "Omlouvám se, ale nechci prostřednictvím médií (ani jinak!) ovlivňovat průběh šetření..." Řidička druhého vozu, dvaadvacetiletá žena, televizi Nova řekla, že její dechová zkouška byla negativní.

Policii nyní zajímá i to, jestli měl Antl zapnutý majáček už před nehodou. Podle Kvasničkové však ani auta se zapnutým výstražným signálem nemají absolutní přednost v jízdě. Policejní mluvčí Kvasničková odhadla, že na vozidlech vznikla škoda za 260 tisíc korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video