Jen pieta bez ceremoniálu. Na Vítkov dorazili Zeman, Babiš i Vystrčil

  • 116
Představitelé státu připomínají vznik samostatného státu položením věnců u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově. Tradiční pietní akt byl kvůli špatné epidemické situaci zrušen, politici ale na památné místo přijíždějí individuálně. K národnímu památníku jako první dorazil prezident Miloš Zeman, následoval předseda Senátu Miloš Vystrčil i premiér Andrej Babiš.

Česká republika si ve středu připomíná výročí 102 let od chvíle, kdy bylo na sklonku první světové války vyhlášeno samostatné Československo. Státní svátek 28. října tradičně doprovází řada pietních a slavnostních akcí, letos byla ale většina z nich zrušena kvůli epidemii nového koronaviru.

Jednou z hlavních připomínek událostí z 28. října 1918 je každoročně pieta na Vítkově, letos ji ministerstvo obrany odvolalo. Politici přesto k národnímu památníku přijíždějí individuálně, a to s časovými rozestupy, aby se na nádvoří památníku nepotkali. Pieta se koná bez vojenských poct, chybí čestná jednotka, nosiči věnců, vojenská hudba nebo historické prapory. Místo hlídají policisté.

Kvůli složité epidemické situaci nebyl čas příjezdu politiků předem zveřejněn, na Vítkově proto nejsou ani diváci. Zeman dorazil po 10:30 jako první, pět minut po něm následoval Vystrčil. Prezident má po operaci srpnové zlomeniny ruky nadále ortézu, při ceremoniálu využil oporu u člena ochranky.

Epidemii překonáme, vzkazují politici

Po chvíli přijel i premiér Andrej Babiš. Po položení věnce vyzval lidi, aby se při epidemii semkli. „Jsem přesvědčen, že to překonáme a vyjdeme z této doby posíleni,“ řekl. Dodal, že je dobře, že i v současné situaci dostali politici možnost vzdát úctu svým předkům a lidem, kteří bojovali za stát.

S prezidentem Zemanem již po telefonu hovořila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Popřála mu k dnešnímu státnímu svátku a vyjádřila solidaritu v současné nelehké situaci.

„Slovensko a Česko k sobě mají blízko jako jen málokteré země na světě. Byl to historický unikát, že se dva blízké národy v roce 1918 rozhodly vytvořit společný státní útvar, který měl být pilířem tehdejší podoby Evropy,“ uvedla Čaputová.

Krásný 28. říjen, tvůj přítel Izrael. Ambasáda u Hradu vyvěsila vzkazy

Na sociálních sítích připomenula dnešní svátek i řada dalších politiků. Současně zmínili i současnou epidemiologickou situaci. „Přeji v dnešní den naší republice, aby s trpělivostí a důvěrou v sebe sama překonala tuhle nelehkou dobu,“ napsala třeba předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová. „Dnes si připomínáme výročí vzniku Československa. Státu založeného na myšlence vzájemného respektu a spolupráce. Opět prožíváme nelehkou dobu, dokažme, že umíme překonat útrapy, hoďme za hlavu osobní a politické spory a táhněme za jeden provaz,“ napsal zase ministr vnitra Jan Hamáček.

Vyvrcholením oslav státního svátku bývá tradičně slavnostní večer na Pražském hradě, při kterém prezident udílí státní vyznamenání. I když Zeman chtěl původně ceremoniál i přes špatnou situaci kolem epidemie zachovat, rozhodl se nakonec na doporučení zástupců vlády svůj úmysl změnit.

Vyznamenání vybraným osobnostem ve středu udělí, převezmou ho ale až za rok. Prezident avizoval, že posmrtně ocení například zpěváka Karla Gotta či herce Karla Fialu, mezi vyznamenanými bude i končící ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Neuskuteční se ani projev prezidenta, který slavnostní akt ve Vladislavském sále na Pražském hradě doprovází. Zeman k národu promluví v předtočeném proslovu, který budou televize vysílat od 20:05.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video