Vyděrač Kajínkova soudce zůstane utajen

  • 2
Ani po čtvrt roce vyšetřování se policii nepodařilo zjistit, kdo vyhrožoval smrtí plzeňskému soudci Tomáši Boučkovi. Dopis se sprostými nadávkami a ostrým nábojem do malorážky dostal asi dva týdny po tom, co loni v září nepovolil obnovu procesu doživotnímu vězni Jiřímu Kajínkovi.

"Před několika dny přišel dopis od policistů, kteří mi oznámili, že pachatele výhrůžek neodhalili a případ odložili," potvrdil ve středu sám Bouček.

Dodal, že po prvotní smršti nenávistných a urážlivých dopisů se situace uklidnila. Občas mu ještě přijde dopis týkající se Kajínka, ale už bez nadávek. Spíše se nesou v duchu, že se ukáže na vrchním soudu, který bude neveřejně projednávat stížnost Kajínka proti rozhodnutí plzeňského krajského soudu.

Na přelomu září a října dostal Bouček desítky dopisů. Většinou plné nenávisti a nadávek za to, že nepovolil Kajínkovi obnovu procesu.

"Dopis s nábojnicí, to už bylo opravdu moc," řekl Bouček krátce poté, co nebezpečný dopis předal policistům a na krajském státním zastupitelství podal trestní oznámení na anonymního pisatele. O policejní ochranu nepožádal. - více zde

Od výhrůžných dopisů se tehdy distancovala Alena Nenadálová, která loni jezdila do Plzně na každé soudní jednání s Jiřím Kajínkem. "To musí dělat šílenec, a ne soudný člověk. Mohl by to udělat i někdo, kdo chce, aby se kauza neotevřela a na nás padla špína," uvedla překvapená Nenadálová, když se o výhrůžkách dozvěděla.

Bouček nebyl prvním soudcem, kterému anonymové kvůli případu Kajínek vyhrožovali. Když byl odsouzený v roce 2000 na útěku z mírovské věznice, výhrůžný dopis dostal plzeňský soudce Pravoslav Polák. Jeho senát v roce 1998 Kajínkovi vyměřil doživotní trest. "Byla tam namalovaná šibenice," řekl Polák. Policisté ho hlídali až do Kajínkova zadržení.

V roce 2001 dostával kvůli stejnému případu výhrůžné dopisy i tehdejší ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš. Anonym vyhrožoval bombovými útoky, pokud nebude kauza Kajínek otevřena. - více zde

Anonymní dopis s ostrým nábojem přišel plzeňskému soudci Tomáši Boučkovi, který neotevřel případ dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. (6. října 2004)

Anonymní dopis s ostrým nábojem přišel plzeňskému soudci Tomáši Boučkovi, který neotevřel případ dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. (6. října 2004)

,

Video