Soudní síň

Soudní síň - Soudní síň - ilustrační foto. | foto: MF DNES

Vnuk zakladatele muzea musí na dva roky za mříže za jeho vykradení

Byla to jedna z nejrozsáhlejších krádeží vzácných exponátů v porevoluční historii Česka. Zaměstnanec muzea v Rumburku, osmatřicetiletý Karel Hildebrandt, ukradl a prodal přes sto vystavovaných starožitností za více než milion korun. Včera jej za to soud v Děčíně poslal na dva roky za mříže.

"Muž před soudem odmítl vypovídat, již v přípravném řízení se však policii ke všemu přiznal. Trest přijal, dokonce se hned v soudní síni vzdal práva na odvolání," přiblížil soudce Jiří Uřídil.

Hildebrandtovi pomáhal krást a exponáty dál rozprodával komplic Štefan Korpa z Krupky. Ten dostal šestiletý trest, proti němuž se okamžitě odvolal. Po celou dobu totiž popíral, že by měl jakýkoliv podíl na krádeži. Soud však zohlednil jeho minulost. "Byl již desetkrát trestán, Hildebrandt ani jednou," poznamenal Uřídil.

"Trest pro Hildebrandta se mi zdá nepřiměřeně nízký," prohlásil Miroslav Rosenkranc, ředitel děčínského muzea, pod které rumburská pobočka spadá. "Vzhledem ke škodě, kterou způsobil, jsou dva roky málo," doplnil.

Až dostane do ruky rozsudek, pravděpodobně svého bývalého zaměstnance zažaluje i on a bude vymáhat náhradu škody, kterou muzeu zloděj způsobil. "Je to naše povinnost," řekl.

Karel HildebrandtHildebrandt byl v rumburském muzeu zaměstnán jako údržbář. Od září 2005 do ledna 2006 využíval toho, že měl přístup ke sbírkám a postupně z nich vynášel starožitnosti. V té době muzeum vedla jeho matka, které ukradl klíče od jednotlivých místností. Žena, jež měla za ukradené exponáty zodpovědnost, byla po odhalení krádeží propuštěna.

Mezi odcizenými věcmi je 5 obrazů, 12 velmi vzácných hodin, 15 historických pušek a pistolí, 12 dýk a šavlí, přilby a další předměty z vojenské historie. "Za poslední roky nám není známý žádný případ, kdy by došlo k takovému okrádání muzea jeho vlastním zaměstnancem," uvedla při vyšetřování mluvčí ministerstva kultury Ludmila Kadrnková.

Krádež odhalili muzejníci poté, co se objevil na burze obraz uznávaného malíře Augusta Frinda pocházející z Rumburku. Sběratel, který v dobré víře koupil ukradené plátno, hledal odborníka, který mu posoudí jeho pravost. Našel specialistku na Frindovo dílo, od níž se dozvěděl, že obraz má správně viset v muzeu v Rumburku.

Ke krádeži se tehdy přiznal pětatřicetiletý Karel Hildebrandt a v muzeu začala inventura. Hildebrandt plátno vykoupil zpět od sběratele, jemuž obraz prodal za 50 tisíc korun. Ředitel děčínského muzea Miroslav Rosenkranc přitom jeho cenu odhadl na více než trojnásobek.

Než vedení muzea sečetlo chybějící exponáty, Hildebrandt zmizel a déle než rok se před policií ukrýval.

Puška v obchodě
Do muzea se mezitím vrátily jen čtyři vzácné starožitnosti. Druhé Frindovo dílo objevili policisté u překupníka v Teplicích. Další exponát, smaltovaný znak města Rumburku, nabídl muzeu starožitník z Loun.

Čtvrtou věc, starou pušku, nalezl sám ředitel Rosenkranc. "Našel jsem ji náhodou, když jsem jel loni na služební cestu do Prahy. Šel jsem se podívat do starožitnictví na Vinohradech a tam byla vystavená," popsal Rosenkranc. Ihned zavolal policii, která pušku zabavila.

Kriminalisté objevili Hildebrandta až loni v květnu ve Stráži nad Nisou, kde přežíval mezi bezdomovci. Paradoxní je, že sbírky rumburského muzea spoluzakládal Hildebrandtův děda Rudolf Demel. V divokých poválečných letech zachraňoval starožitnosti odsunutých sudetských Němců před rabujícími tlupami. - čtěte Děda muzeum zakládal, vnuk vykrádal


Video