Útěk z vězení ukončila střela do lýtka

  • 11
Všehrdy - Z věznice ve Všehrdech na Chomutovsku se v neděli pokusil utéct 21letý vězeň. Vytrhl se ostraze, která ho převáděla na samotku. Strážný ho po výstřelech do vzduchu trefil do lýtka. Muž si odpykával trest za loupežné přepadení.

Odsouzený mladík při útěku přelezl vnitřní oplocení zakázaného pásma, bezpečnostní koridor a vnější obvodovou zeď. Nereagoval na výzvy strážných ani na výstražnou střelbu do vzduchu.

Venku ho dostihla zásahová hlídka. Zastavil se až po výstřelu, který mu provrtal nohu.

"Strážný ho postřelil do lýtka levé nohy, poté mu poskytl první pomoc a přivolal záchrannou službu," řekla ČTK mluvčí vězeňské služby Jana Jodlová.

Sanitka uprchlíka převezla do chomutovské nemocnice a odtud do vězeňské nemocnice v Praze.

"Byl ale nesmírně agresivní na lékaře, proto musel být stále spoután. Okolí přestal napadat až ve vězeňské nemocnici v Praze," uvedl ředitel všehrdské věznice Petr Křenek.

Ostraha vězně převáděla na samotku, protože měla podezření, že užíval drogy. Měl prý halucinace a všude viděl ďábly. "Proč chtěl utéct, se zjišťuje. Stejně jako to, zda byl opravdu zfetovaný," podotkl Křenek.

"Jsme věznice s dozorem specializovaná na mladistvé. Vězni tu pracují venku, mají volný pohyb. Nedá se zabránit tomu, aby se dovnitř věznice nějaká droga dostala. Těžko se dá vyhledat pár miligramů látky zašitých někde v oblečení," dodal.

Vězeň P.B. byl ve Všehrdech teprve od ledna. Dostal se sem z věznice v Ostrově, kde si odpykával pět a půl roku za majetkovou trestnou činnost a loupežná přepadení. Měl za sebou něco přes polovinu trestu.

"Byl to agresivní rváč jak venku tak ve vězení. Loupil v kukle s nožem, k násilí neměl nikdy daleko. Jeho přepady měly až gangsterský charakter. K jeho současnému trestu mu přibude ještě sazba za mařední soudního rozhodnutí. Záleží na soudu, ale bývá to tak sedm až devět měsíců," vysvětlil ředitel věznice.

Případem z věznice ve Všehrdech se kromě inspektorů vězeňské služby, kteří zjišťují důvody důvody útěku, začala zabývat i policie. Ta zkoumá, zda dozorce na vězně střílel oprávněně.

,

Video