Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř | foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Uprchlý Krejčíř dostal osm let vězení za 150milionový tunel

  • 52
Soud potrestal uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře osmi lety vězení za tunelování společnosti Technology Leasing. S dalšími dvěma komplici firmu v roce 2002 ovládl a pak z ní údajně vyváděl peníze z úvěrů od České spořitelny. Škoda je vyčíslena nejméně na 150 milionů korun.

Městský soud v Praze Krejčíře odsoudil za porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle soudu se činu dopustili i další dva muži, kterým za to senát vyměřil tříletý a dvouletý trest vězení. Zbylé dva pachatele soud zprostil obžaloby.

Rozhodnutí je nepravomocné a lze se proti němu odvolat. Státní zástupkyně vyčíslila celkovou škodu na více než 150 milionů korun, u dalších téměř 30 milionů zůstalo u pokusu.

Krejčíř, který je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy, policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas.

Soud v jihoafrickém Johannesburgu v únoru 2008 rozhodl, že nemá být vydán z JAR k trestnímu stíhání do Česka. Vyšší jihoafrický soud ale loni v září rozhodl o tom, že se žádostí o Krejčířovo vydání bude znovu zabývat nižší soud.

Výběr případů týkajících se Krejčíře

Podvod ve společnosti Čepro a příprava vraždy: Policie Krejčíře v roce 2005 obvinila, že se pokusil spolu s dalšími lidmi vyvést ze státní společnosti Čepro peníze pomocí fiktivních pohledávek, V souvislosti s tímto případem je Krejčíř stíhán také kvůli údajné přípravě vraždy celníka.

Kauza Frymis: V roce 1996 získal Krejčíř jako jednatel firmy Corado Credit akcie Teplárny Otrokovice od firmy Frymis. Akcie pak firmě v rozporu s předchozí dohodou nevrátil, jejich nezaplacením způsobil škodu téměř 75 milionů korun.

Celní únik ve společnosti M5: Podle policie byl Krejčíř jedním z organizátorů údajného půlmiliardového celního úniku jihlavského dovozce pohonných hmot, společnosti M5.

Únos podnikatele: Krejčíř podle žalobce zorganizoval v roce 2002 únos podnikatele, aby muže přinutil podepsat nevyplněné listiny a jako údajného policejního informátora ho postrašil. Muž znovu zmizel v roce 2005 a poté byl prohlášen za mrtvého.

Celní podvod při dovozu aut: V srpnu 2006 uložil ostravský krajský soud Krejčířovi první pravomocný trest. Vyměřil mu dvouletou podmínku za to, že při dovozu luxusních mercedesů z Německa ošidil stát na daních a clu o téměř dva miliony korun.

Zneužití informací v obchodním styku: V roce 2007 podalo státní zastupitelství na Krejčíře obžalobu, podle níž na konci 90. let nelegálně vyvedl do ciziny zhruba 272 milionů korun. Soud dal nakonec za pravdu obhajobě, podle níž to byl legální obchod.


Video