Ukradli milion, budou osm let ve vězení

Olomouc - Za loupežné přepadení zaměstnanců bezpečnostní agentury přerovského supermarketu odsoudil Vrchní soud v Olomouci dvojici mladíků na osm let do věznice se zvýšenou ostrahou. Podle soudu obžalovaní zaměstnance ohrožovali s plynovou pistolí a ukradli milion korun.

Vrchní soud svým rozhodnutím potvrdil rozsudek olomouckého krajského soudu. Poslední z trojice, který dostal rovněž osm let, své odvolání vzal zpět.

Vrchní soudci rozhodovali v nepřítomnosti jednoho z obžalovaných mužů. Lékaři jej museli odvézt do vězeňské nemocnice v Praze, neboť držel hladovku a odmítal i tekutiny.

Jeho obhájkyně připustila, že jedním z motivů byla i snaha oddálit soud. Od příštího roku, kdy začne platit novela trestního zákona, by mu totiž hrozil nižší trest.

Podle obžaloby přepadli Tomáš Mrázek, František Bača a Petr Jančík zaměstnance ostrahy převážející tržbu přerovského supermarketu v září 1999. Využili toho, že Bača dříve u agentury pracoval a znal způsob a dobu pravidelných přeprav peněz.

Mladíci, kterým bylo v této době kolem 20 let, si oblékli pletené kukly a vyzbrojili se plynovými pistolemi. Ostrahu přepadl Mrázek, jeho společníci hlídali okolí. S kufříkem, ve kterém byla tržba přesahující jeden milion korun, poté uprchli a o zisk se podělili.

Olomoucký krajský soud mladíky, kteří se k činu doznali, již jednou odsoudil na deset let vězení. Vrchní soud však případ vrátil k novému projednání a krajští soudci jim v říjnu letošního roku trest o dva roky snížili.

Obžalovaní se však odvolali i proti novému rozhodnutí soudu. Podle jejich obhájců byl trest nepřiměřeně vysoký. Obhájce Jančíka navíc uvedl, že mladík s vrstevníky loupež neplánoval. "Dozvěděl se o ní až těsně před činem," uvedl obhájce a
dodal, že při loupeži Jančík "jen hlídal".

Vrchní soud však odvolání Mrázka a Jančíka zamítl s tím, že rozhodnutí krajského soudu bylo správné. Podle obhájců si mladíci trest pravděpodobně odpykají ve věznici v Mírově na Šumpersku.

,

Video