Vypovídat by měl i chlapcův otec Roman Rokos

Vypovídat by měl i chlapcův otec Roman Rokos | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Soud v kauze vraždy Jana Rokose vyslechne policisty i otce dítěte

  • 14
Druhým dnem pokračuje soud v případu vraždy pětiletého Jana Rokose. Soudce plánuje vyslechnout další svědky, policisty, kteří případ vyšetřovali, a vypovídat by zřejmě měl i otec dítěte Roman Rokos.

Hned začátek líčení přinesl otřesné detaily o tom, jak pětiletý hoch umíral. Znalci vypověděli, že to trvalo tři až čtyři hodiny. Obžalovaný Pavel Grepl pak vzpomínal, jak Honzík trpěl, plakal a naříkal. Ukázalo se, že ještě komunikoval, a dokonce měl utěšovat svou matku, ať se nebojí, že jí nezemře.

. Názor

Jak vrátit dítěti život, to neví nikdo z nás

Verze obou obžalovaných se od sebe ale liší. Zatímco Grepl tvrdí, že bodala matka a on nakonec dítě udusil, aby ukončil jeho trápení, matka Honzíka Antonie Stašková svou účast na vraždě popírá. Přiznala jen, že chlapci píchla injekci se vzduchem. Schválně prý ale bodla mimo žílu. - čtěte Neboj se, já ti neumřu, sténal prý matkou pobodaný Honzík Rokos

Podle psycholožky Štěpánky Tůmové jednala Stašková se svým synem jako s předmětem, o který se bojovalo. "Nenávist k otci převážila nad vše ostatní," uvedla u soudu.

Matka dítěte podle ní vůbec neprožívá pocit viny. Ze všeho naopak viní okolí. Podle psycholožky je dominantní a manipulovala Greplem, který je na ní závislý. Ani on ale není podle znalkyně schopen citového prožívání.

Emoce obou jsou údajně jen povrchní. Stašková i Grepl první den líčení proplakali. "Pláčí jen nad sebou," komentovala to psycholožka.

. Kauza Jana Rokose v datech

25. května 2007 - Roman Rokos předal pětiletého syna manželce, která ho měla mít na víkend. Od té doby ho neviděl.
4. června 2007 - Soud vydal předběžné opatření, podle kterého měl být Jan Rokos svěřen do péče otce.
22. července 2007 - Roman Rokos navštívil policisty v Lázních Kynžvart a domáhal se svého syna, který byl podle jeho informací u matky.
23. července 2007 - Antonie Stašková se synem navštívila kynžvartské policisty. Ti ji nakonec nechali i s dítětem odejít.
srpen 2007 - Policie vyhlásila pátrání po Janu Rokosovi.
11. listopadu 2007 - Bezpečnostní kamery zachytily přítele Antonie Staškové Pavla Grepla při krádeži u čerpací stanice v Těšeticích na Olomoucku. Police nereagovala. - více zde
5. prosince 2007
- Policie vyhlásila mimořádné pátrání po Janu Rokosovi.
9. prosince 2007 - Antonie Stašková a Pavel Grepl zavraždili Jana Rokose. Jeho tělo zahrabali, ale později se pro něj vrátili.
28. prosince 2007 - Strážníci našli při kontrole Antonie Staškové a Pavla Grepla v Českých Zlatnících na Mostecku v autě tělo zavražděného dítěte.
29. prosince 2007 - Policisté obvinili Antonii Staškovou a Pavla Grepla z vraždy. - více zde
31. prosince 2007 - Ústecký soud poslal matku i jejího přítele do vazby. - více zde

8. ledna 2008 - Vedení jihočeské policie uspořádalo tiskovou konferenci, kde ohlásilo, že při pátrání po Honzíkovi kriminalisté nechybovali. Pouze přiznali, že vyšetřovatelka špatně komunikovala s otcem. Pochybení neodhalila ani Inspekce ministra vnitra. - více zde
28. ledna
- Vyšetřovatelka, která měla na starosti pátrání po Janu Rokosovi, požádala o ukončení služebního poměru.
18.dubna 2008 - Policie uspořádala rekonstrukci vraždy. Znalci už dříve zjistili, že Jan Rokos umíral velmi dlouho. - více zde
11. srpna 2008 - Začal soud s Antonií Staškovou a Pavlem Greplem.

,

Video