Soud poslal pedofila na čtyři roky za mříže

  • 9
Ostrava, Vsetín - Ostravský soud poslal devětačtyřicetiletého Ervina Tvrdoně z Kelče na Vsetínsku za pohlavní zneužívání šesti místních chlapců na čtyři roky vězení. Homosexuálnímu pedofilovi, který byl za podobný čin už jednou odsouzen, přitom hrozilo až dvanáct let. Policisté a státní zastupitelství při vyšetřování chybovalo, vysvětlili soudce výši rozsudku.

Nejmladšímu ze zneužívaných školáků bylo jedenáct let, nejstaršímu třináct. Tvrdoň je bývalý pracovník komunistického Sboru národní bezpečnosti, v posledních letech pracoval ve sběrně surovin. Řada chlapců tam za ním chodila, protože jim nabízel deset korun, když budou hodinu třídit papír.

Podle obžaloby některé chlapce poprvé svlékal pod záminkou, že u nich musí provést vstupní prohlídku. Lékaři zjistili, že Tvrdoň trpí sexuální deviací s odchylkou na homosexuální pedofilii a bez léčení je nebezpečný, neboť se těžko ovládá.

Soud: Policisté ani neohledali místo činu
Už jednou, v roce 1992, byl za pohlavní zneužívání chlapců odsouzený k podmínečnému trestu. Nyní mu hrozil trest podstatně vyšší. Soud však zjistil, že nemá dostatek důkazů, aby ho odsoudil za to, že proti dětem použil násilí, že některým hrozil nožem a ostrými psy, jak tvrdila obžaloba a někteří chlapci.

"Jsme zvyklí na bohatší spisový materiál. V tomto případě například nebylo vůbec provedeno ohledání místa činu. Chyběly také znalecké posudky, jež by posoudily věrohodnost výpovědí dětí. Proto jsme považovali za prokázané jen ta tvrzení, které podpořily alespoň dvě výpovědi," vysvětlil předseda senátu Tomáš Tkačík.

"Kvůli tomu, že nám chybí znalecké posudky, také nemůžeme vycházet z toho, že děti trpí postramatickou stresovou poruchou, která je v podobných případech běžná, což by znamenalo, že utrpěly těžkou újmu na psychickém zdraví a také přísnější trest pro obžalovného," vysvětloval soudce.

Uvedl, že porota zvažovala, zda má zajistit dodatečné znalecké posudky, aby mohla Tvrdoňovy činy posuzovat podle přísnější kvalifikace.

"Rozhodli jsme se, že zůstaneme u toho, co máme k dispozici, abychom děti nevystavovali dalším stresujícím pohovorům," soudce Tkačík.

Pedofil hochům vyhrožoval smrtí
Chlapcům, které osahával a nutil je k různým sexuálním praktikám, vyhrožoval podle jejich výpovědi zabitím.

"Řekl, ať se nebráním, že má dobrmana, který se mi na jeho pokyn zakousne do krku," vypovídal jeden z chlapců na policii. I další děti popisovaly, že poté, co je zamkl v podkrovním pokoji ve svém domku, vypustil dva ostré psy. Pak začal je i sebe svlékat.

"Předtím pustil na videu sprostý film, ve kterém byli všichni nazí," popisovalo jedno dítě. Tvrdoň dal většinou chlapcům peníze, a to asi o dvacet korun více, než si předtím vydělali tříděním papíru. Všichni uvedli, že měli strach říct to doma.

Děti u soudu nebyly
Děti u soudu nevypovídaly. Soudce jen postupně četl jejich výpovědi. Státní zástupce je hodnotí jako zcela věrohodné, a to díky shodným detailům a spontánosti, s jakou události popsaly.

Soud proto vyslýchal jen jejich matky. "Syn se svěřil poté, když loni v listopadu přišel k sousedům anonymní dopis, ve kterém bylo, že kluci chodí k homosexuálům," popisovala jedna z matek.

Jeden z nařčených mužů se prý rodičům ozval a řekl, ať se raději zaměří na sběrnu. Děti pak poprvé popsaly, co ve sběrně prožily a rodiče to oznámili na policii.

"Je to nesmysl, vymysleli si to," hájil se už dříve hubený šedivý muž, který si dělá během přelíčení poznámky, má spoustu připomínek a dotazů. Matkám tvrdil, že jejich synové jsou lumpové, kteří se nechávali dobrovolně za peníze osahávat od jemu neznámých mužů.


Video