Bičiště byl ředitelem a členem představenstva, ale ve firmě měla rozhodující slovo dozorčí rada.

Bičiště byl ředitelem a členem představenstva, ale ve firmě měla rozhodující slovo dozorčí rada. | foto: MF DNES

Soud: Manažer stát o půl miliardy připravit nechtěl

  • 8
Úsměv se dnes objevil ve tváři třiapadesátiletého manažera Miroslava Bičiště. Krajský soud v Plzni ho totiž už potřetí zprostil obžaloby z pokusu o neoprávněné vylákání půlmiliardového odpočtu DPH. Státní zástupce se proti verdiktu okamžitě odvolal.

Miroslav Bičiště byl v roce 1997 ředitelem Válcoven Trub Chomutov. V květnu a v červnu toho roku podepsal přiznání k dani z přidané hodnoty pro karlovarský finanční úřad. Podle nich měl stát vrátit firmě přes 508 milionů korun.

Bylo to za nákup majetku společnosti VT Dioss Chomutov a jejích dceřinných firem Dioss Trading, VT Dioss Hladké trubky a VT Energetika v hodnotě 2,37 miliardy korun.

Finanční úřad nakonec firmě odpočet z DPH nevyplatil. Podle úředníků šlo o nákup celých společností. V tomto případě kupující DPH platit nemusí, a tak nemůže ani výplatu odpočtu požadovat.

Plzeňský krajský soud už dvakrát řekl, že Bičiště žádný trestný čin nespáchal. Verdikty pokaždé potvrdil i pražský vrchní soud, ale po dovolání obžaloby Nejvyšší soud pravomocný rozsudek vždy zrušil a soudy musely jednat znovu.

V pátek dopoledne soud vyslýchal ještě jednoho svědka z tehdejšího vedení společnosti. Z jeho výpovědi vyplynulo, že Bičiště byl ředitelem a členem představenstva, ale ve firmě měla rozhodující slovo dozorčí rada.

"Úkolem obžalovaného bylo rozjet výrobu a přesvědčit dodavatele surovin, že za dodávky dostanou zaplaceno. Obžalovaný jednal v dobré víře, že všechny jeho kroky jsou v souladu se zákonem, odůvodňoval třetí osvobozující rozsudek soudce Milan Štejr.


Video